Zeytinburnu Belediye Meclisi 2024 Faaliyet Raporunun görüşüldüğü toplantı karşılıklı tartışmalarla geçti. Muhalefet partili meclis üyelerinin eleştirilerinin tamamını sessizce dinleyen Belediye Başkanı Ömer Arısoy, yeni dönemde yaptıkları çalışmaları içeren sunumunu gerçekleştirdi. “Samimiyetle ifade etmek isterim ki bugüne kadar yaptıklarımızın tamamından gurur duyuyoruz” diyerek eleştirilere yanıt verdi.
Zeytinburnu'nda yaşam güzel
İstanbul başta olmak üzere Türkiye'ye örnek işlere imza attıklarını vurgulayan Arısoy, spora, sanata, hayata, kentsel dönüşüme ve yeşile daha çok yatırım yaptıklarını, gençlerle spor yaptıklarını, evlerine sıcak ekmek götürmesi için hemşehrilerine iş bulduklarını, öğrencilerin sınavları kazanabilmesi için birlikte ders çalıştıklarını, açtıkları sergilerle hayatı güzelleştirdiklerini, hasta hemşehrilerine ücretsiz tedavi uyguladıklarını, Çanakkale'de tatile götürdüklerini, sayısız işte yediden yetmişe tüm hemşerilerine Zeytinburnu'nda yaşamanın farkını hissettirdiklerini söyledi. Verdikleri emeklerin karşılığını aldıklarını ifade eden Ömer Arısoy, hastaneye gitmek için ambulans araçlarını bekleyen bir büyüklerinin görmenin umudunu, üniversiteyi kazanıp Zeytinburnu'nu ve ailesini gururlandırdığı için başarı ödülünü hak eden gencin sevincini, Millet Camii'nde büyük aile olduklarını hissettiren çocukların neşesini, kariyer merkenin bulduğu işten ilk maaşını alan bir babanın sevincini, aşevinden günlük sıcak yemek alan bir büyüklerinin duasını duydukça mutlu ve huzurlu olduklarını, bu duyguyla da geleceğe güvenle baktıklarını ifade etti.
En büyük şahit sokaklardır
Zeytinburnu Belediye bütçesinin çok daha fazlasını ifade ettiğini söyleyerek meclis üyelerine seslenen Ömer Arısoy, “Değerli meclis üyeleri, Zeytinburnu değişti. Gelişti, güzelleşti. Bunun en büyük şahidi Zeytinburnu sokaklarıdır. Zeytinburnu'nun güzel insanlarıdır” dedi.
2 bin 55 binaya ruhsat verdik
Görev aldıkları ilk günden bu yana siyasi ve içi boş çekişmelerden uzak durarak işlerine baktıklarını, tecrübelerini, bilgilerini, emeklerini ve alın terlerini ortaya koyarak ayrımsız çalıştıklarının da altını çizen Arısoy, en küçüğünden en büyüğüne kadar tüm projeleri içlerine sinecek şekilde yaptıklarını ifade ederek, 1999’dan sonra en yüksek ruhsat verme sayısına ulaşarak yeni bir rekora imza attıklarını, 2024 yılında 2055 binanın ruhsatını verdiklerini belirtti. Hem kendisinin hem de ekip arkadaşlarının Zeytinburnu'nun her problemini şahsi problemi gibi gördüğünü, muhatabı kendileri ise çözdüklerini, değilse ilgilisine ileterek takip ettiklerini ve bu tavırlarından da asla vazgeçmeyeceklerini söyleyerek, “Ben Zeytinburnu'nun yetiştirdiği bir evladım. 92'de buraya geldim. Burada evlendim. Burada avukatı oldum. Sonra belediye de görev almak nasip oldu. Burada bir imkan ortaya çıktı ve Zeytinburnu bizi Kültür ve Turizm Bakanlığı müsteşarlığına taşıdı. Ben olsam bir adamın kendi işi olan alana girip eleştirmem. Bizim yaptığımız kültür sanat faaliyetlerinin tamamını sadece Zeytinburnu için değil, İstanbul'un ve Türkiye'nin kültür iklimine katkı içindir. Kültür dediğiniz iş bina yapmak, yol yapmak gibi fiziki bir bir şey değil, sürekli üstüne eklenen bir şeydir. Ömrünün büyük bir kısmını aynı zamanda buna da harcamış bir kardeşimiz olarak söylüyorum. Bu hususla ilgili yaptığınız her bir faaliyet zaman içinde bir büyük birikim olarak geri dönüyor. Zeytinburnu Belediyesi Türkiye'de kültür sanat faaliyetleri anlamında örnek bir belediyedir, bu tutumunu da sürdürecektir” dedi.
Mış gibi yapmıyoruz
Yapılan eleştirilere siyasi anlam yüklendiğini ve aynı şeyin kendilerinden de beklendiğini ancak böyle bir münazaraya girmeyeceklerini belirten Arısoy, “Mesela bir belediye yılda bir sefer bir sınıfa öğün dağıtınca, öğrencileri doyurmuş oluyor. Bu nasıl bir şeydir? Biz ise yaptığımız her işin sürdürülebilir olmasını önemsiyoruz. Sadece mış gibi görünmek için yapmıyoruz. Ayrıca burası Büyükşehir Belediye Meclisi değil, biz Zeytinburnumuzun sorunlarını konuşmalıyız. Zeytinburnu sokaklarının köstebek yuvası olmasının tek sebebi hiç tartışmasız İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Ben her gün sokaktayım. Tamamının müsebbibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Varsa bize gelen herhangi bir arıza ile ilgili o gün müdahale ediyoruz. Nitekim denetim komisyonu vesilesiyle CHP'li bir üyemiz Fen İşleri'ne teşekkür etti. Biriniz teşekkür ediyor, öbürü eleştiriyor. Siz cenaze nakil aracına belediye başkanının adını yazan bir partinin mensubusunuz. Benim fırınlara destek oldun, hijyen sağlansın diye Ramazan’da bir şey dağıtmışız ve üzerine adımızı yazmışız diye nasıl eleştirirsiniz? Neyse bu konuları geçelim, derdimiz Zeytinburnu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde üç kez söz almak zorunda kaldığını, kültür adamı olma sıfatıyla Kültür AŞ'nin bastığı ve İBB nin dağıttığı bazı kitapların künye sayfalarının çıkarılmasını gündeme taşıdığını, ikincisinde 2020 yılında meclis toplantılarını da yaptıkları ve kurulduğundan beri Zeytinburnu Belediyesi’nin kullandığı tarihi binaya İBB’nin 22 milyon ecrimisil yazdığı için söz aldığını ve nitekim tapusunu da aldıklarını, üçüncüsünün de Türkiye Basketbol Üssü'nün inşaatı ile ilgili olup bitenleri anlatmak için söz aldığını ve CHP’li sözcülerin de teşekkür ettiğini hatırlayan Arısoy, “Zeytinburnu geçtiğimiz çeyrek yüzyılda İstanbul'un parlayan yıldızı olmuştur” dedi.
Bizi kıyaslayabilirsiniz
“Dolayısıyla iş yapmak derdinde olursanız yaparsınız. Bunu da herkes görür. Yani bu engelledik teranesine kimse inanmıyor dolayısıyla ben Zeytinburnumuzun 25 yılıyla ilgi şöyle birşey öneriyorum” diyen Arısoy, CHP’li meclis üyelerine şöyle bir teklifte bulundu; “25 yıldır Ak Pati yönetimindeki Zeytinburnu’nu 25 yıl CHP yönetimindeki bir ilçeyle puanlama sistemiyle kıyaslayalım. Rutin işlerden bahsetmiyorum onlar bizim görevimiz ve 7/24 teyakkuzdayız. Mesela belediyeye ait kaç kütüphane var? Okulların bakım onarımına destek veriyor mu? Öğrencilerinin gidip etkinlik yapabileceği, kendilerini geliştirebilecekleri onlara hitap eden kaç mekanları var? Kaç muhtarlık belediye binasında faaliyet gösteriyor? Kaç camiyi belediye temizliyor? Park, bahçelerin nizamı, intizamı bununla ilgili kültür merkezi, tiyatro salonu, konferans salonu, engellilerle ilgili yapılan çalışmalar dahil her türlü rekabete açığız. Neymiş, ne olmuş, belediye hizmetleri hususlarına neleri eklemiş, sürdürülebilirliği nasıl olmuş. Her yönüyle çeşitlendirilebilir bir puanlama yapalım. Elbette insanın yaşadığı her yerde problemler olur ama biz bütün bunları çözmek için varız. Böylece bizde eksiğimizi görürüz. Değerli muhalefet meclis üyelerimiz. İşin esası samimiyettir. Ve samimi olup olmadığınız kabak gibi ortaya çıkar. Elbette eleştirilecek işlerimiz olabilir ama orada bile samimi değilsiniz. Gerçekten eleştiri yapsanız biz bundan etkileniriz ama eleştiride bile maalesef samimi değilsiniz.”