Kayyum riski ortadan kalkmadı!

Cumhuriyet Halk Partisi’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirdiği 38. Olağan Kurultayı ile ilgili başlatılan soruşturma derinleşerek sürüyor.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 21 Mart 2025 tarihinde yaptığı açıklama ile partiye “kayyum atanması” ihtimalini ortadan kaldırmak için 6 Nisan'da Olağanüstü Kurultay kararı alıp ve bunu gerçekleştirse de henüz kayyum riski ihtimali ortadan kalkmış görünmüyor. Henüz daha soruşturma sonuçları açıklanmadan, bir karara bağlanmadan apar topar kurultay yapmak da ne kadar doğru varın onu da sizler düşünün.
Bilindiği üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 Şubat’ta, CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihinde yapılan 38. Olağan Kurultayı’nda “kurultay günü para karşılığı oy kullandırıldığı” iddiasıyla soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.
Başsavcılık dün yaptığı açıklama ile aralarında Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan İBB Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu 86 kişinin ifadelerinin alınmaya başlandığını duyurdu.
Şüpheliler hakkında MASAK raporları, SGK kayıtları, tapu kayıtları gibi birçok resmi belge talep edildi ve ilgili kamu kurumlarıyla gerekli yazışmalar yapıldı.

İtirafçılar her geçen gün artıyor
CHP Bitlis eski İl Başkanı Veysi Uyanık başsavcılığa verdiği ifadede; ‘Ekrem İmamoğlu, benim Bitlis ve doğu ve güneydoğu illerindeki kurultay delegelerindeki etkimi biliyordu. Bu nedenle benim Özgür Özel lehine delegeleri ikna etmemi istedi. Bana gönderttiği 100 bin lirayı elden delegelere dağıtım” dedi.
Veysi Uyanık, ikna ettiği delegelerin imzalarını aldıktan sonra CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke'ye, Özgür Özel'in Turan Güneş'teki Akçam Plazadaki seçim ofisinde imzaları ile birlikte elden teslim ettiğini, Özgür Özel için imza aldığı Muş delegesi Arif Adanur'un ablasının da imza karşılığında İSKİ'ye işe yerleştirildiği yönünde de ifade vermiş.
YSK delil ve belge yok dedi
Her ne kadar daha dün Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP) 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptal istemini reddetse de bu kurultayın temiz olup olmadığı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturması sonucu ortaya çıkacak.
Kemal Çiftçi, CHP’nin 6 Nisan 2025 tarihinde yapılan 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptal edilmesi ve yeniden yapılması talebiyle Çankaya İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına başvurdu. Çankaya 4. İlçe Seçim Kurulu, seçimin iptaline ilişkin itirazı reddetti ve "Başvurucu Kemal Çiftçi’nin adaylık müracaatı ile ilgili iddiaları, adı geçen siyasi partinin 21. Olağanüstü Kurultay Başkanlık Divanın yetkisinde olup, ayrıca Çiftçi’nin dilekçesinde belirttiği diğer iddialarını herhangi bir delil veya belgeye dayandırmağından itirazın reddine karar vermek gerekmiştir” denildi.
86 ŞÜPHELİ İFADE VERECEK
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Şube'ye talimat göndererek CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında 86 kişinin ifadelerinin alınması talimatı verdi.
İfade verecekler arasında İmamoğlu dışında birçok tanıdık CHP’li yönetici var. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, İBB merkezli operasyonda tutuklanan İPA Başkanı Buğra Gökçe, CHP PM Üyesi Ali Haydar Fırat, eski Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, akademisyen Can Kakışım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP Parti avukatı Çağlar Çağlayan, CHP Hakkari Merkez İlçe Başkanı Hurşit Taş, Halk TV sahibi Cafer Mahiroğlu, TEAM Araştırma Direktörü & Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Onur Kuru, CHP İstanbul İl Örgüt ve Örgütlenmeden Sorumlu Ufuk İnan, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ile gazeteciler Şaban Sevinç, İsmail Saymaz ve Altan Sancar’ın da aralarında bulunduğu 86 kişi hakkında tanık beyanları, MASAK raporu, SGK kayıtları ve tapu kayıtları dikkate alınarak savunmalarının alınmasına başlanmasını istedi.
Bugüne kadar 21 kişinin tanık sıfatıyla ifadesi alınan soruşturmada tanık beyanlarında geçen kişilerin hesap hareketlerinin incelenmesi için Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı'ndan (MASAK) gelen raporun dava dosyasına girmesinin ardından tanık beyanları, MASAK raporu, SGK kayıtları, tapu kayıtları ve ilgili evraklar dikkate alınarak 86 şüphelinin ifadelerinin alınmasına geçildi.

ŞAİBELİ KURULTAY KAMBURU
CHP Genel Başkanı Özgür Özel her ne kadar "Atatürk'ün partisine kayyum atamak istiyorlar" diyerek partiyi olağanüstü kurultaya götürüp ve hem kendisinin hem de ekibinin yeniden seçilmesini sağlasa da henüz kayyum riski ortadan kalkmış değil.
Aslında Özgür Özel de olan bitenin farkında ama benim üzüldüğüm nokta maalesef kamuoyu her kesim tarafında yanıltılıyor. Hani ‘Atatürk’ün partisi’ diyorsunuz ya, Atatürkçü birisi sırf koltuk sahibi olmak için, makam mevki sahibi olmak için her yol mübah tercihini seçer mi hiç. Seçmez.
Özgür Özel de benim bildiğimi biliyor ki Ekrem İmamoğlu’nun ve İBB’nin desteğini arkasına almasaydı Kemal Kılıçdaroğlu’nu deviremezdi. Hele hele Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan seçileceğinden o kadar emindi ki divan başkanı olarak Ekrem İmamoğlu’nu kendisi önerdi. Gerçi Kılıçdaroğlu şimdi bu kararından dolayı pişmandır ama iş işten geçti artık.
Demek istediğim şayet Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen, CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin soruşturma sonucu, 86 kişinin ifadelerinde bazı somut delil ve belgeler ortaya çıkarsa 5 Kasım 2024 kurultayı da 6 Nisan 2025 kurultayı da iptal edilir.
Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi YSK tarafından göreve getirilir, yeni göreve gelen ekip belki de yeniden delege çalışmaları ile kurultay hazırlıklarına başlar. Hani öyle apar topar 15 günde de kurultay falan yapılmaz. Belki de aylar sürer yeniden kurultaya gitmek için.
Özgür Özel her ne kadar son günlerde bir lider gibi davranıp ve popülaritesini artırsa da sırtında şaibeli kurultay kamburundan kurtulamayacaktır. Tamam bu günlerde ortam biraz hassas. İmamoğlu ve çok sayıda CHP’li belediye başkanının tutukluluk durumu falan bu konuşmaların önüne geçiyor ama. Kısa süre sonra CHP’nin epey belirgin bir kesimi ‘şaibeli kurultay’ söylemlerini artıracaktır...
