![yazar](https://www.damgagazetesi.com/uploads/users/avatar-1737367565.jpg)
Oda ve sendika başkanları neden koltukları bırakmıyorlar?
![Oda ve sendika başkanları neden koltukları bırakmıyorlar?](https://www.damgagazetesi.com/cropImages/760x/uploads/makaleler/2025/2/909-oda-ve-sendika-baskanlari-neden-koltuklari-birakmiyorlar.jpg)
Son dönemde bazı sendika ve oda başkanı yaptıkları açıklamalarda Cumhurbaşkanı ve parti liderlerinin değişmesini istiyorlar ama değişim isteyen bir türlü değişmeyen bu başkanların 20-30-40 yıldır koltuğuna yapıştıklarını görüyoruz.
Vatandaşlara her fırsata ve her konuşmalarında değişimden söz eden sivil toplum kuruluşlarının tepesinde yer alanlar arasında 5-6 dönem milletvekili olanlar, 15-20 yıl parti başında olanlardan geri kalan tarafları yoktur.
İşçi sendikalarının geliri sendikaya üye olan işçilerden her ay düzenli olarak bir günlük yevmiye kesintileri ile olağan bir bütçe oluşturuyorlar. Sendikalar yıllardır bir türlü gerçek anlamda yetkililerin denetleyemediği için buralara ne kadar para giriyor, ne kadar nerelerde harcanıyor, bilemiyoruz.
Odalar birliğinin geliri şöyle: Kayıt ücreti, yıllık aidat, munzam aidat, yapılan hizmetler karşılığı alınan ücretler, belge bedelleri, yayın gelirler, bağış ve yardımlar, para cezaları, iştirakler kârı, gemilerden alınacak ücretler, misil zamları, menkul ve gayrimenkul sermaye iratları, şirket kârları ve döviz gelirleri, tarife tasdik ücreti, sair gelirler olarak sıralayabiliriz.
Uzun süre sendika ve oda başkanlarının bu koltukları bırakmama ve seçim dönemlerinde türlü oyunlar ile rakipleri yenmeleri altında düzenli olarak gelen muazzam paralar ve bu bütçelerin yönetilmesi ile kendileri için ayırdıkları masraflar ve lüks yaşantı olarak belirtebiliriz. Dernekler ise üyelik mecburi olmadığı için giderlerini bağış veya kendi ceplerinden karşıladıkları için 20-30 yıl dernek başkanlığı göremezsiniz.
Size bir örnek vermek isterim; Faik Yılmaz, 1949 yılında İstanbul'da doğdu. Çalışma hayatına deri konfeksiyon terzisi olarak atılan Faik Yılmaz, 1980 tarihinde Güngören Esnaf ve Sanatkârlar Odası başkanı seçildikten sonra 45 yıldır Başkan olarak bu koltuğu kimseye bırakmadı. Faik Yılmaz, 2009 tarihinde İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı seçildikten sonra 16 yıldır koltuğu kimseye kaptırmadı.
Türkiye'de önemli ve üye sayısı fazla fazla olan aynı zamanda geliri yüksek olan bazı oda ve sendika başkanın kaç yıldır koltuklarını koruduklarını görelim.
Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken: 41 yıldır Başkan
Banka Finans ve Sigorta İşçileri sendikası (BASİSEN) Başkanı Metin Tiryakioğlu: 41 yıldır Başkan
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: 24 yıldır Başkan
Tüm Belediye ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası (HİZMET-İŞ) Başkanı Mahmut Arslan: 23 yıldır Başkan
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar: 22 Yıldır Başkan
Türkiye İşçi Sendikaları Federasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanı Ergün Atalay: 26 yıldır Başkan
Memur Sendikaları Konfederasyonları (MEMUR-SEN) Başkanı Ali Yalçın: 10 yıldır Başkan