7 adımda çocuğunuzun yaratıcılığını geliştirin!
![7 adımda çocuğunuzun yaratıcılığını geliştirin!](https://www.damgagazetesi.com/cropImages/760x/uploads/makaleler/2025/2/225-7-adimda-cocugunuzun-yaraticiligini-gelistirin.jpg)
Çocuklar boş bir zihinle doğarlar ve bu zihin, zamanla çocukların yaşayacağı deneyimler ile dolar ve şekillenir. Beyin gelişimi uzun yıllar hızla devam ettiği için çocukların öğrenmeye ve hayata dair bağlantı kuracakları nöron yolları henüz tam anlamıyla oluşmamıştır. Bu sebeple beyinleri daha esnek bir yapıdadır ve her yolla bağlantı kurma ihtimalleri yüksektir. Çocukların esnek yapıda olan beyinleri, yetişkinlere göre ‘’yaratıcı düşünce’’ konusunda daha güçlüdür.
Çocuğunuzun ileriki yaşamında başarılı bir birey olmasına zemin hazırlayın.
Çocukların gelişime en açık olduğu dönemlerde yaratıcılığını, hayal gücünü ve problem çözme becerilerini desteklemek önemli bir fırsattır. Yaratıcılığı gelişmiş çocuklar;
Meraklıdırlar
Kendilerine güven duyarlar
Problem çözme becerileri gelişmiştir
Sosyal çevre ile uyumludurlar
İlişki becerileri kuvvetlidir.
Çocuğunuzun yaratıcılığını geliştirmek için neler yapabilirsiniz?
1. Çocuğunuzun yaratıcılığını geliştirebileceği ortam ve fırsatlar yaratın. Çocuğunuza bir kamyon dolusu oyuncak sunmak yerine, elinizdeki malzemeler ile çocuğunuzun kendisine oyuncak yapmasını sağlayın. Aynı zamanda çocuğunuzun yaşına uygun eğitici uygulamalardan da destek alabilirsiniz.
2. Çocuğunuzun canının sıkılmasına izin verin. Can sıkıntısını hemen gidermeye çalışmayın. Bırakın biraz zorlansın, can sıkıntısını giderebilecek yöntemler, oyunlar bulsun. Yardıma ihtiyacı varsa sizde seve seve öneride bulunabilirsiniz.
3. Çocuğunuz önündeki oyuncakla ‘’oyuncağın kullanım şekline göre’’ oynamak zorunda değildir. Hayal gücüyle zenginleştirebilir ve yön verebilir. Buna müsaade edin.
4. Çocuğunuzun hayatında bir düzen ve rutin olmalıdır. Uyku saati gibi, beslenme gibi gün içerisinde neyi ne zaman yapacağı planlı olmalıdır. Ancak bu düzen oluşturulurken çocuğunuzun kendisine ait ‘’serbest ve özgür’’ bir zaman dilimi de olmalı. Serbest zamanlarında neler yaptığı, hangi oyunları oynadığı, nasıl zaman geçireceği noktasında önemlidir. Bu sayede sizde çocuğunuzun bu anlarında neler yaptığına dair fikir sahibi olmuş olacaksınız.
5. Çocuğunuzun merak duygusunu besleyin ve sorular sorun ve soru sormasını teşvik edin. Bu yaklaşım, çocuğunuzun mantıklı düşünebilmesi ve problem çözme becerisini geliştirebilmek için etkili bir yoldur.
6. Çocuğunuzun esnek düşünce yapısına sahip olduğunu unutmayın. Bu sebeple olabildiğince çocuğunuzu yönetmekten, yönlendirmekten ve kontrolcü olmaktan kaçının. Bırakın kendisi düşünsün. Özgür hissetsin ve oyunlarındaki kuralları kendisi koysun.
7. Son olarak, sanatsal aktivitelerde çocuğunuzun oyunlarının bir parçası olmalıdır. Resim yapma, boyama, çizme, hamur oynama, müzik aletleri çalma, dans etme vb. gibi faaliyetler çocuğunuzun duygusal gelişimini ve yaratıcılığını geliştirir.
Unutmayın her çocuk birbirinden farklıdır, her çocuk biriciktir. Çocuğunuzun yatkınlığı, yeteneği başka çocuklardan farklı olabilir. Bu kişiden kişiye değişen bir durumdur. Önemli olan çocuğunuzun potansiyeline ve sınırlarına saygı göstererek desteklemektir…