İstanbul'da tersine göç olur mu?
İstanbul yüz yıllar boyunca bir çekim merkezi olmuştur. İstanbul'un coğrafi konumu ile Avrupa ve Asya kıtası arasında geçiş noktası olması geçmişte bir çok İmparatorluğa başkent olmuştur. Ayrıca İstanbul zengin tarihi geçmişi milyonlarca Turistin ziyaret ettiği kadim bir bir kent olma özelliği taşıyor.
İstanbul 1453 yılında Osmanlı İmparatorluğu’na geçmesi ile 470 yıl Başkent olup ekonomi, kültür ve sanatında merkezi oldu. 3 İmparatorluğa başkentlik yapmış olan İstanbul farklı ırk, mezhep ve kültürlerin bir arada yaşadığı bir bir kent olarak tarihe adını yazdırmıştır.
İstanbul son 50 yılda yurt içinden ve yurt dışından aldığı yoğun göç yüzünden resmi olarak 15 milyon, resmi olmayan verilere göre İstanbul'da yaklaşık 18 milyon insan yaşıyor.
1980 ve 1990'lı yıllarda Anadolu’dan İstanbul'a yoğun bir iç göç yaşandı. Son 20 yılda ise Ortadoğu'da yaşanan iç savaşlar yüzünden yurtdışından İstanbul'a mülteci akını oldu. Son yıllarda İstanbul'da işsizlik ve kira artışı Suriye'den gelen göçmenler yüzünden yaşandığı gündemde geniş yer aldı.
İstanbul tarihinde ilk defa 2020 ve 2023'te nüfusu artmamış azalmıştır.
Türkiye'nin kalbi durumunda olan İstanbul, aldığı yoğun göç yüzünden ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda bir çok sorun yaşanmaya başlandı. İstanbul'un alt yapısı da yoğun nüfus artışı karşısında zorlanmaya başlandı. İstanbul'da çok sayıda ilçe Belediyesi tersine göç için memleketine gitmek isteyenlerin taşıma giderlerini üstleniyor. Ayrıca bazı ilçelerde yabancıların nüfus kayıtlarına sınırlama getirildi. Son yıllarda ülkemizde yaşanan ekonomik kriz İstanbul'da düşük gelirli vatandaşların kira sorunu yaşamaya başlaması ile memleketlerine döndükleri görüldü. İstanbul'da tersine göç ne kadar başarılı olur ve yaşanacak yeni göçler karşısında yetkiler nasıl tedbirler alır bakıp göreceğiz.