Çocuklarla sağlıklı iletişim kurmak
İletişim, kişinin kendisini anlatabilmesi ve karşısındakini anlayabilmesidir. İkili ilişkilerdeki sorunları düşünürsek, karşımıza çıkabilecek ilk kavramın iletişim olacağını biliriz. Bizlerin olduğu kadar çocuklarında sağlıklı iletişim kurmaya ihtiyacı vardır. Çocuklar, konuştukları zaman kendilerini dinleyecek birinin olduğunu bilmek isterler. Güven duymak isterler. Çünkü çocuklarında anlaşılmaya, kendilerini ifade etmeye ihtiyacı vardır.
Her şeye hayır diyen, sık sık ağlayan ve öfkelenen, istenilen şeyleri yapmayan ve çok fazla inatlaşan çocuklar, bizlere önemli bir mesaj veriyor!
Yeterli düzeyde ilgi görmediğini, anlaşılmadığını ve fark edilmediğini hisseden çocuk, görülmek için olumsuz davranışlar geliştirmeye başlar. Genel olarak bu olumsuz davranışların ortaya çıkmasına ve devam etmesine sebep olan şey, çocuğun anlaşıldığını hissetmemesidir. Anlaşıldığını hissetmeyen, kendini ifade edemeyen çocuklarda agresyon düzeyi artıyor. Özellikle bu durum erkek çocuklarında daha fazla görülüyor.
Çocuğunuza söz hakkı verin, onu görmezden gelmeyin.
Sürekli görmezden gelinen ve söz hakkı verilmeyen bir çocuğu düşünün. Bu çocuk ebeveynlerine kızamadığı için bu duygusunu başka şeylere yönlendirebilir. Eşyalara zarar verebilir, fırlatabilir, başkalarına vurabilir, ısırabilir. Ebeveynlerinden gelen her talebi ya da her söyleneni reddedebilir, yapmayabilir. Kendini böyle ifade edebilir.
Çocuğunuzun bugününe ve geleceğine yapacağınız en önemli yatırım, sağlıklı iletişim kurmaktır. Diğer konularda olduğu gibi, bu konuda da çocuğunuza doğru rol model olmalısınız.
Çocuğunuzla sağlıklı bir iletişim kurduğunuzda, aranızda çok daha sıcak bir bağ kurulacaktır.
Çocuklarında bir birey olduğunu ve en az sizin kadar anlaşılmaya ihtiyaçları olduğunu kendinize sürekli hatırlatın.
Çocuğunuzla iletişim kurarken onu dinleyin, göz seviyesine inin.
Çocuğunuzu dinlediğinizde ona ‘’Sana ne olduğunu, ne hissettiğini umursuyorum, yaşadığın her şey çok önemli.’’ Mesajını verirsiniz.
Çocuğunuzu anladığınızı hem sözel olarak hem de beden dilinizle ona hissettirin.
Çocuğunuzun duygularını anlamlandırması konusunda ona yardımcı olun.
Çocuğunuzla yüksek sesle konuşmayın.
Çocuğunuzu tehdit etmeyin ve onu suçlamayın.
Çocuğunuzun yapabildiklerini, başardıklarını ve çabasını konuşun.
Çocuğunuza rol model olduğunuzu unutmayın. Yaptıklarınız ve söyledikleriniz birbiriyle uyuşmalı.
Son olarak, çocuğunuzu sevdiğinizi sık sık dile getirin ve gösterin.