Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Rain and snow
5°
Ara

Evlenecekler

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Evlenecekler

Şu zamanda evlenmek ne kadar zor? Gençlere geç evleniyorlar diye kızan bir nesil var geride kalan...

Evet şu zamanda evlenmek gerçekten çok zor. Ciddi anlamda maddiyat en büyük engel. Lakin evlenmek hiç bir zaman diliminde çok ta kolay olmadı. Bizim evlendiğimiz zamanda da çok kolay değildi.

Devlet desteği de yoktu, hele hele çocuklar için para veren de yoktu, bizim evlendiğimiz zamanlarda.

Ama çok ilginç değil mi ? Bundan 40-50 yıl önce ekonomiye bakıyorsun, o zamanın imkanlarına... Ya da devlet desteklerini bakıyorsun. 7, 8 hatta 9 çocuk nasil yapılmış, neye güvenerek yapılmış, şaşırıp kalıyoruz.

Annemler mesela 5 kardeş. Babamlar 6 kardeş. Çevremizde onların akranlarına bakıyorsun, dedigim gibi 7-8 kardeş. Nasıl okula gittiler? Nasıl büyüdüler? Nasıl evlendiler?

O zamanlar yaşamanın bedeli bu kadar ağır maddiyat gerektirmiyordu çünkü.

O zamanlar lastik ayakkabı giyebiliyordu çocuklar. O zamanlar çeşit çeşit yemekler sipariş edilmiyordu. Her evde yemek pişiyordu. Büyük şehirlerde de yaşasa insanlar memleketlerinde köyleri ile bağlantıları vardı. Her köyde, her evde ekmekler pişer, yazları kışlıklar hazırlanırdı yemek için. Anneler tarlalarda doğururlardı çocukları. Evlenecek olanlar bir döşek bir soba, bir mutfak ve bir kaç tava tencere ile dünya evine girerlerdi.

Hayat koşulları 40-50 yılda öylesine değişti ki, evlenmek, çocuk yapmak insanlarda cesaret gerektiren bir karar haline geldi.

Düşünsenize, bezi, maması, ek mamaları, odası, hatta ve hatta neredeyse her hafta doktor kontrolleri. Geçmişte neydi peki? 9 çocuk yapıyordu vatandaş ama gel gör ki bugün bir çocuğun masrafı o günün 9 çocuğunun masrafının kat be kat fazlası. Bu cümleler bugünün gençlerinin cümleleri.

Bir evin giderlerine bakarsanız eğer 50 yıl öncesinin giderlerinin onlarca hatta yüzlerce katı. Giderlerimiz arttı da arttı. Mesela her evin arabası var. Hatta kimi evlerde iki araba var. Doğalgaz, İnternet, su, telefon faturası gibi masrafların olmadığı bir zamandan bahsediyoruz geçmişi konuşurken.

Bugün belki o zamanın kazançlarının kat be kat fazlasını kazanıyoruz ama, bu zamanın da giderleri ne yazık ki o zamanın giderlerinden kat be kat fazla.

Yani "Oooo... bizim zamanımızda" diye başlayan cümleler ne yazık ki gençler için çok bir şey ifade etmiyor.

Yaşamak, doğurmak, bakmak, büyütmek ve evlendirmek...

Gerçekten eski zaman ile karşılaştırılamaz. Karşılaştırılmaması da gerekiyor.

Ama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da vatandaşlarımızın dikkatini çekmeye çalıştığı bir konu var. Nüfus olarak azalmaya başladık. Yıllardır en az üç çocuk diyor ve bu tezine de maddi anlamda destek üretecek projeler sunmaya çalışıyor. Aile Yılı ilan edildi ya 2025... Devlet gençleri evlendirmek ve en az üç çocuk yapmasını sağlamak konusunda kolları sıvadı. İlk defa evlenenler için de sosyal konut projesi başlatıyor.

Aması var işte. Gençler bu evlilik konusunda bir hayli hevessiz bir hale geldi. Gelecek kaygısı var gençlerde.

Ama her zaman söylediğim bir şey var. Evlilik cesaret işi. Tam delikanlı çağlarda evlilik kararı aldı isen, gözün ne maddiyat, ne zorluk hiç bir şey görmüyor. Ve bir şekilde evlenip çocuklarını kucağına alıyorsun. Erken evlilik bir yandan süper bir şey. Mesela ben 46 yaşındayım, kızım 22. Oğlum ise 20. Erken evlendiğimiz için bir hayli yol kat ettik. Şimdilerde bu yaşlarda evlenen pek yok gibi. En erken 28 gibi görünüyor.

Bir de şöyle bir yönü var. Son yıllarda evlenip, ilk 5 yıl içinde boşanma yüzdesi bir hayli artmış.

Neyse bir hayli uzun oldu.

Bir daha ki köşe yazımızda evlenmenin maddi anlamda bedellerini rakamlar ile paylaşacağım sizlerle. Ama evlenmek hem cesaret hem de maddiyat isteyen bir konu. Uzun evliliğin sırlarını da bir daha ki köşemize not olarak düşeriz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *