Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Rain and snow
5°
Ara

Çocuklarda alt ıslatma (Enürezis)

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Çocuklarda alt ıslatma (Enürezis)

24 – 36 ay arası dönemde çocuklar çiş tutma, çişini haber verme ve çişini tuvalete yapma gibi alışkanlıklar geliştirmeye başlarlar. Genelde çocuklar, geceye göre gündüz çişini tutma konusunda daha başarılı olurlar. Gece çiş kontrolü 4,5 yaşa kadar sürebilir. Çocukta bu yaşamsal becerinin gelişimini değerlendirirken, ebeveynlerin verdiği tuvalet eğitimi ve çocuğun gelişimini göz önünde bulundurmak önemlidir. Ortalama 4 yaşa kadar yaşanabilecek alt ıslatma durumunu normal karşılayabiliyorken, 4 yaş sonrasında görülen ya da devam eden alt ıslatma durumunu gelişimin normal bir parçası olarak kabul etmiyoruz. 

Enürezis nedir? 

4 yaş sonrasında görülen alt ıslatma durumuna enürezis denir. Enürezis, çocuğun sağlıklı gelişimini ve sosyal uyumunu olumsuz etkileyen bir durumdur. 4 yaş sonrası itibariyle çocukta enürezis durumu görülüyorsa mutlaka nedeninin araştırılması gerekir. Ancak, 4 yaş öncesi alt ıslatma durumu söz konusuysa yine de takip etmek gerekir fakat bir patolojiden söz etmek mümkün olmaz. 

Enürezis (alt ıslatma) genellikle 4 farklı biçimde görülür. Bunlar; 

Yalnızca gece alt ıslatma 

Yalnızca gündüz alt ıslatma 

Hem gündüz hem gece alt ıslatma

Ara sıra alt ıslatma şeklindedir. 

Enürezis (Alt ıslatma) nedenleri nelerdir? 

Organik bir sebepten kaynaklanıyor olabilir. Örneğin, çocuk çiş kontrolünü kazanamamıştır. Ancak buna çocukta gelişimsel bir gerilik ya da ebeveynin tuvalet eğitimi konusundaki yetersizliği de sebep olmuş olabilir. 

Mesane kaslarının yeterince olgunlaşmaması

Uyku öncesi çok fazla sıvı tüketme 

Böbrek ya da idrar yolu sorunları

Şeker hastalığı

Enfeksiyonlar

Anne ya da babanın geçmiş öyküsünde idrar kaçırma sorunu 

Ebeveynlerin baskıcı tutumu, aşırı titiz olması

Ebeveynlerin sevgi, ilgi ve şefkat eksikliği 

Psikolojik travmalar

Stres ve kaygı 

Yeni kardeş doğumu, kardeş kıskançlığı 

Aile içi sorunlar 

Alt ıslatma çocuklarda psikolojik problemlere yol açabilir. 

Alt ıslatma problemine doğru müdahale edilmezse çocukta bir takım psikolojik sorunlar gelişebilir. Özgüven eksikliği, sosyal uyum problemi, benlik algısında zedelenme, sosyal içe çekilme, suçluluk duygusu gibi durumlar görülebilir. 

Ne yapılmalı? 

Öncelikle bir tıp hekimi tarafından (çocuk doktoru, çocuk üroloji gibi) tıbbi değerlendirme yapılmalıdır. Alt ıslatmaya sebep olabilecek fizyolojik ya da tıbbi bir durum yoksa bir ruh sağlığı meslek profesyoneline başvurulması gerekir. Psikolojik nedenli alt ıslatma probleminde oyun terapisi ve ebeveyn danışmanlığı etkili olur. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *