Çocukları istismardan nasıl koruyabiliriz?
Çocukların cinsel istismara karşı korunabilmesi için sınırlar, mahremiyet ve sağlıklı cinsel bilgilere ihtiyacı vardır. Bu kavramlara dikkat edilerek, çocukta sınırları belirlemiş, mahremiyet duygusunu kazandırmış oluruz. Bu sayede çocuk, cinsel gelişim aşamasını sağlıklı bir şekilde tamamlar ve istismar gibi tehlikeli durumlara karşı kendisini koruması için önlem almış oluruz.
Çocuğa iyi dokunuş ve kötü dokunuş arasında fark olduğu anlatılmalıdır.
Çocuklara bazı sırların saklanmaması gerektiği anlatılmalıdır. ‘’Birinin özel bölgelerini görmek istemesi ya da sana istemediğin bir şekilde dokunması saklanması gereken bir sır değildir.’’
Bu bilgiler çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine uygun şekilde verilmelidir.
Bunları yaparken ebeveynlerin kendi sınırlarına, mahremiyetine saygı duyması ve çocuklarını yetiştirirken onların sınırlarına ve mahremiyetine aynı bilinçle yaklaşması, önemlidir. Unutulmamalıdır ki çocuklara rol model olmak, öğrenmenin en etkili yollarından biridir.
Çocuğun koruyucu ve güvenilir ebeveynlere ihtiyacı vardır. Çocukların ebeveynleri ile çekinmeden paylaşım yapabilmesi önemlidir.
Çocuğa ebeveyni ile her türlü sorunu paylaşabileceği inancı yerleşmelidir.
Çocukların kendilerini güvende hissetmesi önemlidir. Kendilerini güvende hissetmedikleri ortamlardan uzaklaşabileceklerini ve buna haklarının olduğu çocuklara anlatılmalıdır.
Çocuk rahatsız olduğu bir durum karşısında bunu güvendiği bir yetişkine anlatabileceğini bilmelidir.
Çocuklar onlara zarar veren kişiden kaçabilir, yüksek sesle bağırabilir, o an kural dışı davranarak zarar veren kişiyi tekmeleyebilir.
Çocuklar, bedenlerinin kendilerine ait olduğunu, bedenlerindeki her yerin ve iç çamaşır ile kapatılan bölgelerin özel olduğunu bilmelidir. Onun bedenine ve özel bölgelerine kimsenin dokunma hakkının olmadığını ve reddetme hakkının olduğunu bilmesi gerekir.
Kendi bedeni ve sınırları ile ilgili istemediği şeyler söz konusu olduğunda çocuğa hayır deme hakkının olduğu anlatılmalıdır.
Unutulmaması gereken bir konu da çocukların bu konuda yalan söyleme olanağının çok nadir olduğudur. Çocuğunuz size böyle bir durumdan bahsediyorsa ona güvenin. Onu suçlamayın. Kendilerini ifade edebilmelerine fırsat verin. Çocuk size güvenebileceğini ve sizden yardım isteyebileceğini bilmelidir.
Çocukları korumak biz yetişkinlerin görevidir ve işlenen her türlü istismar suçunu bildirmekle yükümlüyüz.
Bildirimin yapılacağı yerler
Alo 183 (Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
Alo 150 CİMER – Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (Online başvuru)
Alo 155 Polis
Alo 156 Jandarma
Cumhuriyet Savcılığı