Özgüvenli çocuk yetiştirmenin yolları

Özgüvenli bir birey olmak, yaşamımızın her anında bizlere güveni, mutluluğu ve başarıyı getirir. Erken çocukluk döneminden itibaren özgüvenli bir birey olarak yetişen bir çocuk, ileriki yaşamında girdiği her ortamda kendisini çok rahat ifade eder ve attığı her adımda başarıyı elde eder. Çocuk sahibi olan her ebeveynin temel hedeflerinden biride, özgüvenli bir çocuk yetiştirmektir. Ancak özgüven, ebeveyn desteği ile gelişebilen bir olgudur. Bu sebeple küçük yaşlardan itibaren çocuğun gelişimsel ihtiyaçlarını iyi bilmek ve bir çocuk gelişim uzmanından danışmanlık hizmeti almak, bu süreçteki bazı özellikleri çocuğa kazandırmak için ebeveynlere yardımcı olacaktır.
Özgüvenli bir çocuğun özellikleri nelerdir?
- Kendi düşüncelerini rahatça ifade eder.
- Sosyal ilişkilerde ve iletişimde daha etkilidir.
- Problem çözme becerisi gelişmiştir.
- Alternatif çözüm yolları üretir.
- Karar vermede gücü elinde tutar.
- Sınırlarını bilir.
- Talep etmekten çekinmez.
- Denemekten vazgeçmez.
- Daha iyisini yapmak için motivasyonu yüksek olur.
- Koşulsuz sevildiğini bilir ve hisseder.
- Mutlu bir çocuktur.
Peki, özgüvenli bir çocuk için ebeveynler ne yapmalıdır?
- Öncelikle çocuğunuzu koşulsuz sevmeli, güvenmeli ve saygı duymalısınız. Böylelikle kendini seven, başkalarını sevip değer veren özgüvenli bir çocuk olacaktır.
- Küçük yaşlardan itibaren çocuğunuza yaşına ve gelişimine uygun sorumluluklar vermelisiniz. Çocuğunuza vereceğiniz küçük sorumluluklar, onun için büyük bir anlam ifade eder. Verilen sorumlulukları başarılı bir şekilde yerine getirdiğinde kendine güveni artacaktır.
- Çocuğunuza kurallar ve sınırlar koyarken, bunların mantığa uygun çerçevede olmasına dikkat etmeli, net bir şekilde ifade ettiğinizden emin olmalısınız. Çocuğunuz koyduğunuz kurallar ve sınırlar içerisinde kendisini özgür hissetmelidir. Bu sayede çocuk yaşamında ilerledikçe, karşılaştığı kuralları daha iyi anlayacak ve özgüven gelişimi bu kontrollü ortamda artacaktır.
- Çocuklar hayatı büyük bir merakla keşfederler. Bundan dolayı hem konuşmayı hem de paylaşmayı severler. Bu erken dönemlerde çocuğunuzla bol bol sohbet etmeli, çok iyi dinlemelisiniz. Unutmayın, siz çocuğunuzla paylaşım yaptıkça çocuğunuzda sizinle paylaşmaya başlayacaktır.
- Çocukların özgüven gelişimini olumsuz etkileyen ve kıran en önemli şeylerden biride, çocuğun başkalarıyla kıyaslanmasıdır. Kimi zaman ebeveynler bunu fark etmeden yapıyor ancak bu durum çocuğun psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor. Ebeveynleri tarafından kıyaslanan bir çocuğun, kıskançlığı artar. Unutmayın, çocuğunuz başkaları gibi düşünmek, davranmak ya da konuşmak zorunda değil.
- 2 yaş itibariyle annesinden ayrışan bir çocuk, tek başına bir şeyler yapmak ister. Engellenmekten rahatsızlık duyar. Ancak yine de onay alma ihtiyacı hisseder ve desteklenmeyi bekler. Zamanla büyüyen çocuk, yine de yaptıkları için onay almak ister. Burada önemli olan çocuğun bir şeyleri yanlış yapması değildir. Yanlış yapsa dahi, çocuğu cesaretlendirmek gerekir. Hata ve yanlışlarından dolayı çocuğunuzu eleştirmeyin. Her zaman çocuğunuzun arkasına olduğunuzu hissettirin. Unutmayın, çocuğunuz hayatı deneyimlerken mutlaka yanlışlar yapacaktır. Ancak yanlış yaptıkça doğruları bulacaktır. Doğruları buldukça da özgüveni artacaktır. Sizin desteğiniz ile…