İstanbul’da etkili olan 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrasında, evlerine girmekten çekinen vatandaşlar kent genelinde mesire alanları ve sahillerde çadır kurdu. Kağıthane Hasbahçe Mesire Alanı ve Zeytinburnu sahilinde çadır kuranlar, ateş yakarak yemek yaptı. Kimileri evlerinden yatak, yorgan ve yastıklarını getirerek hazırlık yaptı. Kimileri de ateş yakıp yorgana sarıldı. Parkta kurulan çadırlarda aileler bir araya gelirken, çocuklar da oyun oynadı.
Çok soğuk var
Geceyi mesire alanında geçiren Murat Taşdemir, “Çok sıkıntı yaşadım, işteydim zaten. İrkildim, silkelendim. Bir yerlerde kepçe çalışıyor sandım. Sonra çıktım, binaların yıkılacağını bekledim yani. Açık alanda çalıştığım için etrafımda sadece binalar var. Çok soğuk, üşüdük" şeklinde konuştu. Geceyi dışarda geçiren Erdal Doğan ise, “Depremde çıktık evden, kaçtık buraya geldik. Burada bekliyoruz. Binalarda bir şey yok ama biz yine de tedbir amaçlı geldik buraya. Yarından sonra tekrar sallanırsak yine geleceğiz buraya" dedi.
Hala sallanıyor
Bahçelievler'de de Kuleli Parkı'nda çadır kuran vatandaşlar geceyi dışarıda geçirdi. Ailesi ile parkta sabahlayan Emrah Taş, "Geceyi parkta geçirdik, korktuk yani korkmadık değil. Evde bayağı sarsıldık. Çocukları alıp apar topar dışarıya çıktık. Sabaha kadar burada kaldık. Hiç yatmadık. Hava buz gibi. Nereye kadar böyle bekleyeceğiz onu bilmiyorum. Muhtemelen öğleye doru gider çocuklara bir şeyler yediririz" dedi. Parkta sabahlayan Ayberk Kaya, "Eşyalarımızı buraya bıraktık, kafeteryada kaldık. Çok korktuk, herkes de çok korktu" diye konuşurken kedisi ile parkta sabahlayan bir kişi ise "Çok korkunçtu. Geceyi parkta geçirdik. Bu gece de parkta kalmayı düşünüyoruz. Hala sarsılıyor" şeklinde konuştu.
Camide yattılar
Deprem gününün gecesi camiler, okullar, parklar ve spor salonlar da doldu. Fatih Camii’ne gelen onlarca kişi, cami içinde ve avlusunda uyudu. Bazı kişilerin banklarda uyuduğu görülürken, bazı kişilerin ise cami bahçesine çadır kurduğu görüldü. Çok sayıda kişi ise cami içerisinde uyudu. Evine gitmek istemeyen bazı vatandaşlar da geceyi Beyoğlu’ndaki spor salonlarında ve halı sahalarda geçirdi.
KÜTÜPHANEDE SABAHLADILAR!
Depremin ardından Eyüpsultan'daki Tarihi Rami Kışlası Kütüphanesi evlerine girmek istemeyen vatandaşlar için açıldı. Geceyi burada geçirecek vatandaşlara sıcak çorba, ekmek ve su ikramı yapıldı. Fatih Belediyesi'ne ait tüm sosyal tesisler de vatandaşların hizmetine açıldı. Ailesi ile kütüphanede kalan Enver İşler, "Bir iki saat sonra gideriz, hem İstanbul'a hem de Türkiye'ye geçmiş olsun diliyorum. Başka söyleyecek hiçbir şeyimiz yok. Allah hepimizin yardımcısı olsun" dedi. Kütüphanede kalan bir başka kişi ise "Biz kahvaltı masasından bırakıp kalktık. Hep dışarıdayız sabahtan beri. Sıcak çorba bulunca içelim dedik, burası daha güvenli. Bütün aile buradayız" diye konuştu.
15 bin kişilik çorba
Tarihi Rami Kışlası Kütüphanesinde vatandaşlara sıcak çorba ikramında bulunan Vakıflar Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Ramazan Ün, "Öncelikle İstanbul'umuza geçmiş olsun dileyelim. Şu anda İstanbul'un çeşitli yerlerinde 15 bin kişilik sıcak çorba hazırladık, Kültür Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak. Rami Kütüphanesi'nde ise bin 500 kişilik sabaha kadar devam edecek çorba dağıtımımız. Aynı zamanlarda da diğer noktalarda da ikramlarımız sabaha kadar devam edecek" şeklinde konuştu. Vatandaşların geceyi burada geçirmesi bekleniyor.
DHA