Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Ara
Damga Genel 1 Mayıs'a Kadıköy cevabı

1 Mayıs'a Kadıköy cevabı

DİSK, Kadıköy’de yapılacak 1 Mayıs’a ilişkin gelen eleştirilere yanıt verdi; “İstanbul’da tüm kesimleri 1 Mayıs’a taşımayı olanaklı kılacak bir tercihte bulunduk. Tercihimiz hayatın içinde sınanıyor” açıklamasını yaptı

Okunma Süresi: 3 dk

İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs için Kadıköy’ü işaret ettiği için eleştirilen DİSK adına açıklama yapan Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Türkiye’nin dört bir yanında, en başta da emeğin başkenti İstanbul’da tüm kesimleri 1 Mayıs’a taşımayı olanaklı kılacak bir tercihte bulunduk. Tercihimiz hayatın içinde sınanıyor” dedi. Türk-İş 1 Mayıs için İstanbul’da Kartal Meydanı’nda olacağını açıklarken; DİSK, KESK, TMMOB ve TTB de İstanbul’da 1 Mayıs’ı Kadıköy’de kutlayacaklarını duyurdu. Bu karardan sonra başta DİSK olmak üzere konfederasyonlar ve meslek örgütleri Taksim’i işaret etmedikleri için eleştirildi. Yaşanan tartışmalar üzerine DİSK Yönetim Kurulu adına yazılı bir açıklama yapan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, “Eleştiriyi, öneriyi, yaratıcı eylem biçimlerini, bizden farklı yolları denemek isteyenleri mücadelemizin doğal parçası olarak görüyoruz. Ancak konfederasyonumuzun kararları doğrultusunda ülkenin dört bir yanında halkın demokrasi ve adalet mücadelesine güç veren DİSK’lilerin, bugün küfür ve hakaretle hedef alınmasını, işçi sınıfının vicdanına havale ediyoruz” dedi.

Apolitik olamayız


Taksim’in, 1977’den bu yana DİSK için yalnızca bir meydan değil, bir hafızadır; emekçinin alın teriyle, canıyla, kanıyla yoğrulmuş bir mücadele mekanı olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, “Ancak bu süreci ‘kahramanlık-korkaklık’ eksenine indirgemek, tartışmayı apolitik bir zemine çekmektir. Biz bu tartışmayı apolitik kavramlarla yürütmeyi reddediyoruz” ifadelerini kullandı. 2025 yılı 1 Mayıs’ının İstanbul’da nerede kutlanması gerektiğine dair tartışmada “Bu yıl da içinden geçtiğimiz bu süreçte, 1 Mayıs’ta polis barikatlarının önüne geçecek öncü işçiler, sokakta direnen gençlerin öncü kesimleri ile iktidarın yasakçı ve hukuksuz tutumu teşhir edilmeli ve bir irade ortaya konulmalıdır” ve “2025 yılı 1 Mayıs’ı öncesinde adalet ve demokrasi talebiyle ortaya çıkan toplam enerji; işçilerin, emekçilerin, emeklilerin bu adaletsiz düzene karşı tepkileri ile büyütülmeli, ülkenin dört bir yanında 1 Mayıs’lar bu anlayış ile örgütlenmelidir” şeklinde iki görüşün öne çıktığını belirten Çerkezoğlu, “Yukarıda bahsettiğimiz politik hedef doğrultusunda, adalet ve demokrasi mücadelesine güçlü bir emekçi soluğu katmak adına, kitlesel katılımı daha mümkün kılacak bir meydanın tercih edilmesi noktasında geniş bir mutabakat olduğunu gördük. Sonuç olarak biz, toplantı tutanaklarına da yansıyan bu geniş mutabakata uygun davrandık, sorumluluğunu aldık. Bugün de bu mutabakatın arkasında duruyor, ‘ölü taklidi’ yapmıyor, politik gerekçelerini anlatıyoruz” dedi.

Daima mücadeleden yanayız
“Bu tutumun doğruluğunu alanları dolduran gençlerden ve daha geçtiğimiz günlerde Yozgatlı çiftçilerden gördük” diyen Çerkezoğlu, şöyle devam etti: “Emekçi halkımızın bugüne kadar mücadeleye tereddütlü yaklaşan kesimlerinin, adalet ve demokrasi mücadelesine katılımının önündeki bariyerlerin kalkmakta olduğunu sosyal medyadan değil işyerlerinde, hayatın içinde gördük. Belki de hayatında ilk defa, bu adaletsiz düzene karşı sesini yükseltmeyi isteyen, bizlerle meydanlara buluşabilecek yüz binlerin olduğuna iş yerlerinde, fabrikalarda, havzalarda, plazalarda, organize sanayi bölgelerinde tanık olduk. Türkiye’nin dört bir yanında, en başta da emeğin başkenti İstanbul’da bu kesimleri 1 Mayıs’a taşımayı olanaklı kılacak bir tercihte bulunduk. Sınıf mücadelesinin her aşamasında olduğu gibi, 2025 1 Mayıs’ına dair de farklı değerlendirmeler, farklı tercihler olacaktır. Ancak yukarıda da ifade ettiğimiz gibi bu farklılıklar sınıf mücadelesinin zaafı değil zenginliğidir.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *