Şeybani beraberindeki üst düzey heyetle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.
Şeybani, Savunma Bakanı Murhef Ebu Kasra ve İstihbarat Başkanı Enes Hattab ile birlikte Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile bir toplantı yaptı. Başkonsolosluğunun 20 Ocak günü faaliyete başlayacağını duyurdu. Türkiye ve Suriye'nin "tarih yazdığını" kaydeden Şeybani, "Yeni yönetim, Suriye topraklarının Türkiye ve Türk halkına karşı tehdit olmaktan çıkarılması gerektiğine inanmaktadır" dedi.
Tüm ülkede egemen olacağız
Şeybani, Merkezi Şam yönetiminin tüm ülkede egemen olmasını istediklerini dile getirdi. Şeybani ziyaretini, dün sosyal medyadan Türkçe yaptığı paylaşımla duyurmuştu: “Yeni Suriye'yi temsil etmek üzere, on dört yıldır Suriye halkını hiç bırakmayan Türkiye Cumhuriyeti'ne ilk resmi ziyaretimizi yarın gerçekleştireceğiz.”
Daha önce ne yapıyordu?
Şeybani, Beşar Esad devrilmeden önce, Heyet Tahrir eş-Şam'ın (HTŞ) İdlib'deki yönetiminin siyasi işler başkanlığını yürütüyordu. 21 Aralık'ta göreve geldikten sonra Şeybani ilk resmi ziyaretini Suudi Arabistan'a yapmış, daha sonra Orta Doğu turu kapsamında Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün'ü ziyaret etmişti. Şeybani, Türkiye'ye yabancı bir isim değil. Şeybani'nin Suriye'de savaşın başlamasının ardından ailesiyle birlikte Türkiye'ye geldiği ve bir süre burada yaşadığı ifade ediliyor. Şeybani yüksek lisansını da Türkiye'de yaptı.
Suriye'de nasıl bir rol aldı?
Şeybani 1987'de Haseke şehrinde doğdu. Türkiye'ye tam olarak ne zaman geldiği ve ayrıldığı bilinmiyor. 2009 yılında Şam Üniversitesi Edebiyat ve Beşeri Bilimler Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun olduğu ifade ediliyor. HTŞ, 21 Aralık'ta Telegram kanalından yaptığı açıklamada, İdlib'deki yönetiminin siyasi işler başkanlığı görevini yürüten Esad Hasan Şeybani'nin yeni yönetimin Dışişleri Bakanı olarak atandığını duyurdu. Açıklamada, Şeybani'nin 2011'de başlayan ayaklanmalara ilk günlerden itibaren katıldığı ve HTŞ'yi oluşturan grupların kurduğu İdlib'deki 'Kurtuluş Hükümeti'nin kurulmasında önemli bir rol oynadığı belirtildi. HTŞ tarafından paylaşılan biyografisine göre, Şeybani ayrıca insani yardım alanında çalıştı, Birleşmiş Milletler (BM) ile ilişkiler geliştirdi. Basına yansıyan haberlere göre Şeybani daha önce Zaid el Attar olarak biliniyordu. Türkiye'de faaliyet gösteren Suriyeli basın kuruluşları Enab Baladi ve Suriye TV'ye göre Şeybani, El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'nde de görev aldı.
Türkiye ile bağları
İstanbul'daki Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) atama haberinin ardından Şeybani'nin İngilizce Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler yüksek lisans programından 2022 yılında mezun olduğunu paylaştı. Üniversite, Şeybani'nin yüksek lisans tezinde Arap coğrafyasındaki ayaklanmaların 2010-2020 yılları arasında Türkiye'nin Suriye'ye yönelik dış politikasını nasıl etkilediğini incelediğini kaydetti. Üniversiteye göre Şeybani yüksek lisansını "dört üzerinden yaklaşık üç ortalamayla" bitirdi. İZÜ ayrıca Şeybani'nin aynı üniversitede doktora eğitimine devam ettiği söyledi. Üniversiteden yapılan açıklamaya göre Şeybani doktora sürecinde güncel Türk dış politikası, küresel siyaset ve iktisat, göç ve insan hakları, milliyetçilik ve demokrasi ile ilgili dersler alıyor.
İZÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, bölümündeki öğretim üyelerinin verdiği bilgiye göre Şeybani'nin "başarılı ve ilgili" olduğunu kaydetti. Rektör Acar'ın Anadolu Ajansı'na verdiği röportaja göre Şeybani'nin Türkiye'ye, Türk siyasi ve ekonomik sistemine ve Türk milletine ilgisi de "gayet olumlu." HTŞ, 2018 yılından beri Türkiye'nin terör listesinde bulunuyor.