Ankara Etimesgut ilçesine bağlı Eryaman’daki bir alışveriş merkezinde önceki gün yaşanan olayda 7 yaşındaki Down Sendromlu M.A.Y, özel eğitim öğretmeni Sevcan Odabaşı Karakurt eşliğinde oyun alanına gitti. Ancak çalışanlar çocuğun Down Sendromlu olduğunu fark edince çocuğa bilet veremeyeceklerini ifade etti. Aynı yaştaki diğer çocuklar alana giriş yaparken öğrencisinin yalnızca fiziksel ve zihinsel farklılıkları nedeniyle dışlanmasının ayrımcılık olduğunu belirten öğretmen olayı sosyal medyada paylaştı. Yapılan paylaşımın ardından tepkiler çığ gibi büyüdü.
Oyun alanı mühürlendi
CANAN İSPİR - CHP’li Etimesgut Belediyesi Başkanı Erdal Beşikçioğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada sosyal medyaya yansıyan söz konusu olayda çocuk oyun alanında gerekli yasal izin ve ruhsat almadan faaliyet gösterildiğini tespit ettiklerini kaydederek, “Mevzuata aykırı şekilde işletilen oyun alanı zabıta ekiplerimiz tarafından mühürlenip faaliyetlerine son verilmiştir. İlçemizde yaşayan her bireyin eşit, güvenli ve sağlıklı ortamlarda hizmet almasını sağlamak en temel önceliğimizdir. Bu çerçevede ruhsatsız ve denetimsiz hiçbir faaliyete müsamaha gösterilmeyeceği gibi, ayrımcılığı ve dışlayıcı uygulamalara da kesinlikle izin verilmeyecektir” ifadelerini kullandı.

İnceleme başlatıldı
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, sosyal medyaya yansıyan konuyla ilgili olarak inceleme başlatıldığı duyurulurken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan yapılan basın açıklamasında ise işletme hakkında TCK’nın ‘nefret ve ayrımcılık’ suçu kapsamında suç duyurusunda bulundukları kaydedildi.
Aileler protesto etti
Türkiye Down Sendromu Derneği(TDSD)’nin çağrısıyla dün Eryaman’da bulunan AVM’de bir araya gelen özel gereksinimli çocuk sahibi aileler ise ‘oyun her çocuğun hakkıdır’, ‘eşitlik istiyoruz’ sloganları ile protesto eylemi gerçekleştirdi. Grup adına konuşan TDSD avukatı Cansu Korkmaz “Yaşanan olaydan haberda olduktan sonra TİHEK ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ihbarda bulunduk. Yapılan bu uyulama doğrudan ve dolaylı ayrımcılık ve eşitlik ilkesinin ihlalidir. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin 30’uncu maddesi ve ayrımcılık yasağına aykırı bir durum. Her çocuğun akranları ile beraber oyun hakkı vardır. Bu hak aynı eğitim, sağlık, barınma, yaşama gibi çocuğun en temel hak ve özgürlüklerinden biridir. Hiçbir surette çocuklar oyun hakkını kullanmaktan mahrum bırakılamaz. TDSD olarak bu ihlalin karşısındayız ve olmaya da devam edeceğiz.
Aileler sessiz kalmasın
Sosyal meydada öğrencisinin oyun alanına alınmadığını duyuran özel eğitim öğretmeni Sevcan Odabaşı Karakurt ise “Aileler sessiz kalmasın, bizim çocuklarımızı kimse öteleyemez. Sadece Down Sendromlu değil, tüm özel gereksinimli bireyler eşit haklara sahiptir. Bunu tüm dünya öğrenene kadar mücadelemiz devam edecek dedi.