MOBBİNG OLAYLARINI İZLEMEK
İÇİN ÖZEL KURUL OLUŞTURULACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan "İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi" konulu genelge, çalışanların uğradığı baskı ve yıldırma politikalarına karşı devletin tavrını netleştirdi. Yeni düzenleme, hem özel sektör hem de kamu kurumlarında çalışan milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Genelgeye göre işverenler, çalışanları psikolojik tacize karşı korumak zorunda olacak. ALO 170 hattı üzerinden psikolojik destek ve hukuki danışmanlık sağlanacak. Mobbing olaylarını izlemek ve önleyici politikalar için özel bir kurul oluşturulacak. Mobbing vakaları titizlikle soruşturulacak.
GERÇEKTEN ETKİLİ OLMAK İÇİN
YASAL REFORM YAPMAK GEREKİR
Genelge her ne kadar olumlu karşılansa da bazı kişiler tarafından eksik bulundu. SAHİM-SEN Başkanı Özlem Akarken, “Bu genelge, geçici çözümler sunuyor ancak gerçekten etkili olabilmek için derinlemesine bir yasal reform gerekmektedir” dedi. Genelgenin önemli bir adım olmasına rağmen, yalnızca psikolojik tacize karşı tedbirleri artırmanın yeterli olmayacağını ifade eden Akarken, "Gerçek çözüm, kapsamlı ve etkin bir yasal düzenleme ile sağlanabilir" diye konuştu. Avukat Özlem Şen, yeni genelgenin önemli bir adım olduğunu ancak mobbingin tamamen önlenmesi için yaptırımların da artırılması gerektiğini vurguladı.
EĞER ÖNLEM ALINMAZSA
SÖZLEŞME FESHEDİLEBİLİR
Mevzuata göre işverenler, çalışanlarının psikolojik tacize uğramaması için gerekli önlemleri almakla yükümlü. Eğer işveren bu yükümlülüğünü yerine getirmezse, çalışanlar iş sözleşmesini haklı nedenle feshederek tazminat hakkı kazanabiliyor.