Kutup gecelerinde yaşamak
Herkes dahil olmasa da yaz aylarında insanlar daha fazla hareket halindedir. Kış ayları insanı biraz yavaşlatıp daha fazla uyumasına sebep olabilmekte. Kış aylarını yaz aylarından daha fazla sevenler elbette ki var.
Peki hep kış ayında olmak ister miydiniz? Kutuplarda yaşamayı mesela?
Kutuplar bana nedense hep ilginç ve ilgi çekici gelmiştir. Güneşi aylarca göremediğinizi düşünün. Hava dondurucu soğuk ve her yer karanlık.. Yerler karla kaplanmış. Ancak göze hitap eden güzel bir şey var ki; alacakaranlık renkleri, yıldızlardan gelen ışıklar ve sık sık görünen kuzey ışıkları…
Dünyanın Kuzey ve Güney Kutup Bölgeleri'nde gecenin 24 saatten fazla sürmesine kutup geceleri deniyor. Bu sadece kutup daireleri içerisinde gerçekleşir.
Yerliler için kutup gecesi hayatın bir parçası oluyor doğal olarak. Kutup gecesinin daha fazla sürmesini isteyenler ve bu sürede daha iyi uyku uyuyanlar da var. Bazı araştırmalar da bazılarının üzgün ve halsiz hale geldiğini, ruh hallerinin düştüğünü ve depresyona girdiklerini açıklıyor.
Finlandiya'nın kuzeyinde aylarca hüküm süren kutup karanlığı sona erdiğinde kendini gösteren güneş bir saat sonra batmıştı. Daha sonra güneş üç saat, bir ay sonra da sekiz saat gökyüzünde kalacaktı.
İşte kutup gecesi ve gündüzü hakkında bazı ilginç gerçekler;
-Dünyanın en büyük kabakları, Alaska’daki seralarda yetiştirilmektedir.
-Dünya’nın yörüngesinin özellikleri nedeniyle güneyde kutup günleri ve geceleri kuzeyden daha uzun sürer.
-En uzun kutup günü Kuzey Kutbu’nda 190 gün ve Güney’de 184 gün sürer.
-İnsanların yaşadığı yerlerde kutup gecelerinin çoğu tamamen karanlık değildir. Günün bir kısmı, tam karanlıktan çok alacakaranlığa benzer.
-Kutup günü boyunca güneş, ufuk çizgisinin altına düşmeden ufkun üzerinde dönüyormuş gibi görünür.
-Sibirya ve Norveç’te kuzey ışıkları daha çok kutup gecesinde görülür.
-Kuzeydeki bazı hayvanlar kutup gecesinde kış uykusuna yatar ve bitkiler askıya alınmış animasyona yakın bir duruma geçerler.
-Kutup gecesine ve gündüzüne alışmış yerel sakinler için bile, böyle bir ışık döngüsü hiçbir şekilde yararlı değildir. Genellikle stresin artmasına ve uyku bozukluklarına neden olur.
-Uzun kutup gecesi boyunca insan vücudunda serotonin üretimi azalır, bu nedenle bazı insanlar depresyon yaşar.
-Bazı bilim adamları, 15-20 yıl boyunca kutup gece ve gündüzlerinin uzun olduğu bu tür koşullarda yaşamanın bir dizi kronik hastalığın gelişmesine yol açabileceğine inanıyor.
Peki siz şu an yaşadığınız her şeyi bırakıp kutup gecelerinde yaşamak ister miydiniz?