![yazar](https://www.damgagazetesi.com/uploads/users/avatar-1735217348.jpg)
Sağlık turizmi ipuçları
![Sağlık turizmi ipuçları](https://www.damgagazetesi.com/cropImages/760x/uploads/makaleler/2025/1/238-saglik-turizmi-ipuclari.jpg)
Geçtiğimiz haftalarda “Gizli Özne” Tv programında Sağlık Turizmi Uzmanı Ercan Karakaya konuğum oldu ve sağlık turizmi üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Kendisi sağlık turizmi ile ilgili pek çok bilgi verdiği için bu haftaki yazımı, sağlık turizmini merak eden ve sağlık turizmi hakkında bilgi almak isteyen insanlar için yazmaya karar verdim.
Ülkemize hemen hemen her yerden sağlık turisti geldiğini söyleyen Ercan Karakaya, Türkiye’nin coğrafi anlamda değerli bir bölgede olmasından dolayı sağlık turizminde avantajlı bir ülke olduğunu dile getiriyor.
![](https://www.damgagazetesi.com/uploads/upload-image/2025/1/173590734381-image.jpg)
Sağlık Turizmi Uzmanı Ercan Karakaya’nın verdiği bilgilere göre;
-Avrupa ülkelerinden daha çok estetik işlemleri için hastalar gelirken, Balkan ülkeleri, Orta Doğu ve Orta Asya’dan daha çok spesifik branşlarla ilgili hastalar geliyor.
-Türkiye’de hastaneler ileri düzeyde olup son teknolojinin kullanılması ve ayrıca hekimlerimizin ve kadrolarının da üst düzey seviyede olması Türkiye’yi sağlık turizminde aranan bir ülke yapıyor. Türkiye’de işlem fiyatları ise dünya genelinde sağlık turistleri için 3’te 1 maliyet oluyor. Saç ekimine gelen sağlık turistleri 3 gün yerine 5 günlük seyahat planlamasını tercih ederek küçük bir İstanbul turu da yapabiliyorlar.
-Son 3 yılda TÜİK verilerine göre yaklaşık 9 milyar dolar civarında sağlık turizmi sektöründe ihracat yapılmış durumda. Yani sektör olarak kar marjı da yüksek.
-Sağlık turizmi, sağlık bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla yapılıyor. Hastaneler, muayenehaneler, tıp merkezleri, kaplıcalar ve yaşlı bakım evi gibi diğer sağlık kuruluşları sağlık turizmi yapabiliyor. Ayrıca turizm faaliyetlerinin sürdürülebilmesi için de sağlık turizmi aracı kuruluşları sağlık turizmi yapıyor.
-Sağlık turizmi yapacak firmanın call center ekibi, sağlık personeli, hastayla ilgilenecek ekibi olması gerekiyor. Ayrıca devletin de istediği belli başlı prosedürlerin sırasıyla hazırlanması gerekiyor. Belgeleri tamamladıktan sonra sağlık turizmi yetki belgesine başvuru yapabiliyorlar. 1 buçuk 2 ay gibi bir sürede ise yetki belgesi alınabiliyor.
-Sağlık turizmi firmaları teşvikten de faydalanabiliyor. Ticaret Bakanlığı'nın sunduğu bir imkan ve prosedüre uygun bir şekilde yapılan harcamaları destekliyorlar. Yüzde 60 ve yüzde 70 oranında yapılan harcamaları devlet bu konuda destekliyor.
-Yetki belgesi almadan önce teşviklerden faydalanılacaksa eğer, öncesinde bir danışmanlık hizmeti veren firmadan destek almaları daha mantıklı oluyor. Bu sayede daha doğru adımlarla daha mantıklı ilerleyebiliyorlar.
-Sağlık turizmi ciddi sermaye ve sabır isteyen bir sektör. Güven vermek çok zor ve o güveni vermek için orada irtibat ofisleri kurmak, insanların tedavi sonrası süreçte de destek alabileceği bir nokta oluşturmak çok değerli.
-Hedef ülkeyi, verilecek hizmeti, otelleri ve hastaneyi doğru belirlemek lazım. Yapılacak olan anlaşmalar çok değerli ve hastaya ne sunulacağının da bilinmesi lazım. Ama her şeyden en önemlisi mutlaka profesyonel bir firmadan destek alınması en sağlam adımlarla ilerlemenin bir numaralı kuralı.