Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Rain and snow
5°
Ara

Sokakta sigara içmek yasaklanıyor!

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Sokakta sigara içmek yasaklanıyor!

Ülkemizde 2008-2009 yılında yapılan düzenlemelerle kapalı alanda sigara içilmesi yasaklanmıştı.

Kapalı alanda sigaraya direkt olarak maruz kalındığı için bu durum pek çok içmeyeni de olumsuz yönde etkiliyordu. Pasif içici olmanın yanı sıra, mekandan çıkan insanın üzerine sinen kokusu da cabasıydı. Sigara içenler bu yasağa üzülse de, içmeyenler hayli sevinmişti.

Dışarıda ise sigara içmek serbest ancak dışarıda bile sigara içilmesi insanları etkiliyor. “Nasıl etkiliyor?” diye soranlar için: Sigara içen birisinin yanından geçen kişi direkt olarak o sigara dumanının içinden geçiyor ve rahatsız olup ani kısa süreli öksürmeye başlıyor. Dumana kısa süreli bile maruz kalsa içinden geçtiği için yine üzerine siniyor. Bunlara birebir ben de şahit oluyorum. Sigara dumanına maruz kalmak gerçekten içmeyen bir insan için oldukça rahatsız edici bir durum.

Sigara hem içene zarar, hem içmeyene… Ne gerek var?

Geçen güzel bir haber gördüm. Milano’da sokakta sigara içmek yasaklanıyormuş. Ulusal basında yer alan haberlere göre Milano Belediyesi, 2021 yılında stat, park, mezarlık ve otobüs durakları gibi ortak yaşam alanları için getirdiği kısıtlı sigara içme yasağının kapsamını genişletme kararı aldı.

Belediyenin aldığı son karar neticesinde, 1 Ocak 2025 itibarıyla kamuya açık yerlerde artık sigara içmek yasak olacak.

Yalnızca diğer insanlarla arada en az 10 metre mesafe olması koşuluyla belirlenen bazı özel alanlarda sigara tüketimine izin verilecek.

Kurala uymayanlara ise 40 ile 240 avro arasında değişen para cezaları uygulanacak. Bu arada Milano'da sigara tüketimi, hava kirliliğinde yüzde 7 oranında rol oynamakta.

Milano'dakine benzer bir karar, nisan ayında Torino'da devreye sokulmuştu. Torino Belediyesi, açık alanlarda 5 metreden yakın mesafede başka insanlar varken sigara içilmesine yasak getirmişti.

Milano Belediyesi’nin aldığı bu kararı çok yerinde ve doğru buldum. Sonuç olarak kimsenin kimseyi zehirlemeye ve üzerine kötü kokular sinmesine sebep olmaya hakkı yok. Darısı diğer yerlerin başına.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *