ÖZEL HASTANE SAYISI DEVLET
HASTANESİNDEN ÜÇ KAT FAZLA
İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Dr. Buğra Gökce, sağlık sektöründeki ticarileşme ve özelleşme politikalarının halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Gökce, 1995 yılında tüm hastaneler arasında sadece 141 özel hastane bulunurken, bu sayının 2004’te 253'e, 2023'te ise 565'e yükseldiğini belirtti. Gökce, “Bu artış, sağlık sektöründeki özelleştirme politikalarının hızla yayıldığını gösteriyor” dedi. 2023'te özel hastanelerdeki yatak sayısı tüm yatak sayılarının yüzde 35,8'ine denk geldiğini ifade eden Buğra Gökkce, İstanbul'daki özel hastane sayısının devlet hastanesinden üç kat fazla olduğunu vurguladı.
ÖZELLEŞTİRME POLİTİKALARI SAĞLIK
HİZMETLERİNE ERİŞİMİ ZORLAŞTIRDI
İstanbul'da özel hastane sayısının artmasının kamu hastanelerinin baskı altında kalmasına yol açtığını dile getiren Buğra Gökce, “Ayrıca, 2012-2023 yılları arasında yenidoğan yoğun bakım yataklarının çoğunluğu özel hastanelerde yer alıyor. Özel hastanelerdeki yenidoğan yoğun bakım yatağı oranı yüzde 52'yi aştı” ifadelerini kullandı. Gökce, sağlık sektöründe artan özelleştirme politikalarının, bireylerin sağlık hizmetlerine erişimini zorlaştırdığını, eşitlik, verimlilik ve hizmet kalitesi konusunda endişelere yol açtığını belirterek, “Sağlık hakkı, temel bir insan hakkıdır ve sağlık hizmetlerinin sunumu bu temele dayanmalıdır” dedi.
YÜZDE 46'DAN YÜZDE 25'E DÜŞTÜ!
İPA tarafından yayımlanan “Sağlıkta Dönüşüm ve Özelleştirmeler” raporuna göre, Sağlık Bakanlığı bütçesinin çok büyük bir bölümü tedavi edici sağlık hizmetleri için ayrılıyor. Koruyucu sağlık için yapılan toplam harcama 2021 yılında yüzde 46’yken bu oran yüzde 25,24’e düşmüş durumda.