Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Rain and snow
5°
Ara
Damga Manşet Haber Asistan hekim köle değildir!

Asistan hekim köle değildir!

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü randevu sorununa çözüm için hekimlerin uzmanlık eğitimlerinin haftada 1 saatle sınırlandırılmasını istedi. Hekimler, “Böyle uzmanlık eğitimi olmaz” diyerek tepki gösterdi

Okunma Süresi: 3 dk

HABER:CANAN İSPİR

Sağlık alanında yaşanan randevu kaosuna çözüm üretemeyen Sağlık Bakanlığı yeni sorunlar yaratıyor. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Sağlık Tesisleri Birimi tarafından yayımlanan yazıyla kentte eğitim ve araştırma hastanelerinde eğitim faaliyetlerinin haftada 1 saatle sınırlandırılması istendi. İlgili yazıda, kentteki MHRS yoğunlukları kapsamında tüm eğitim araştırma hastanelerinin poliklinik hizmetlerinin değerlendirildiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:  “MHRS'de ‘eğitim aksiyon kodu’ ile kapatılan poliklinik odalarının tam kapasite ile kullanılarak hizmetlerinin kesintisiz sürdürülmesinin sağlanması adına eğitim kliniklerince eğitim faaliyetlerinin haftalık olarak 1 (bir) saat poliklinik kapatmayı geçmeyecek şekilde planlanması ve yapılan düzenlemeler hakkında 7 Şubat Cuma mesai bitimine kadar Başkanlığımıza bilgi verilmesi.”

Randevu sorununun itirafı

İstanbul Tabip Odası Başkanı Osman Küçükosmanoğlu, asistan hekim ve uzmanlık eğitim mevzuatına  aykırı bu kararı kabul edilmez olarak niteleyerek oda olarak iptal edilmesi için gerekli girişmelerde bulunacaklarını söyledi. Yazının İstanbul’daki kamu hastanelerinde bir randevu sorunu yaşandığının itirafı olduğunu dile getiren Küçükosmanoğlu “Özellikle İstanbul'da vatandaş randevu bulamıyor, alamıyor. Geçmişte yanlış bir uygulamayla muayene sürelerini 5-10 dakika yaptılar ama sorun çözülmedi. Şimdi yeni bir yanlışla asistan hekim ve uzmanlık eğitimi saatini azaltarak çözmeye çalışıyorlar” dedi.

Eğitim olmadan uzmanlık olmaz

Eğitim ve araştırma hastanelerinin adı üstünde eğitim ve araştırma öncelikli olduğunu hatırlatan Küçükosmanoğlu “Bu hastanelerde asistan hekimler usta çırak ilişkisiyle uzmanlık eğitimi alıyor. Bazen hasta muayene ederek, ameliyatta öğrenilirken işin büyük bir kısmı, eğitim saatinde bütün ekibin birlikte tartışmasına, makale okuması, vaka takdimi ve seminerdir. Bunların yapılması gerekir. Haftada bir saati bırakın günde en az bir saat olmalı düzgün bir eğitim için. Bir de işin araştırma kısmı var ona ise hiç değinilmiyor. Araştırmanın adı bile geçmiyor. Bu şartlarda uzmanlık eğitimi mümkün değil. Hem vatandaşa yazık hem de hekimlerin eğitim hakkının engelidir ” ifadelerini kullanarak örneğin psikiyatri, çocuk hastalıkları ve dahiliye gibi bölümlerde bu eğitim saatlerinin çok daha fazla olması gerektiğini söyledi.

Hekim bu şekilde yetişmez

Eğitim saati kısıtlaması nedeniyle yeterli eğitim almadan uzman olacak hekimlerin gelecekte toplum sağlığı açısından önemli bir sorun teşkil edeceği uyarısını yapan Küçükosmanoğlu “Uzmanlık öğrencisi mezun olduğunda işini en iyi şekilde öğrenmiş ve iyi yapabilen kişi olarak mezun olmalı. Uzmanlığın anlamı budur. Asistan hekimler de sağlık hizmetinde bir uzmanın denetiminde olur ondan öğrenir. Ama bu asistan kendi kendine yetişmiyor. Danışacağı, konuşacağı, tartışacağı bir uzman olmalı. Bakacağı hastalar da bir uzmanın gözetiminde yapılmalı. Eğitim süresinin kısıtlanması gerçekten önemli bir sorun. Geleceğimizin doktorlarının bu şekilde yetiştirilmek istenmesi kabul edilir değil” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *