Malta’da 5-6 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen AGİT 31. Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda alınan karara ilişkin Bakanlık, "Büyükelçi Sinirlioğlu’nun, AGİT’in sorumluluklarını etkin bir şekilde yerine getirmesine destek olacağına ve yeni görevini başarıyla yürüteceğine olan inancımız tamdır. Türkiye, AGİT coğrafyasında barış ve istikrarın tesisi için çabalarını sürdürecektir" ifadelerini kullandı.
Fidan’dan Tebrik Mesajı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Hariciyemize uzun yıllar hizmet etmiş Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu’nun AGİT Genel Sekreteri olarak atanmasını tebrik ediyorum. Bu karar, Türkiye’nin uluslararası alandaki etkin rolünün ve iş birliği odaklı diplomasi anlayışının bir sonucudur" dedi. Fidan ayrıca, AGİT’in çatışmalar ve krizlerin çözümünde üstleneceği önemli role dikkat çekerek Sinirlioğlu’na başarılar diledi.
İlk Türk Genel Sekreter
AGİT tarihinde bu göreve gelen ilk Türk olan Sinirlioğlu, üç yıl boyunca görev yapacak. Seçim sürecinde 12 adayla yarışan Sinirlioğlu, eylül ayında alınması planlanan kararın ertelenmesinin ardından Malta’daki toplantıda oy birliğiyle seçildi.
Sinirlioğlu’nun döneminde, Avrupa’da güvenlik mimarisinin korunması ve Ukrayna ile Rusya arasında olası barış görüşmelerine katkı gibi kritik konuların AGİT gündeminde olması bekleniyor.
Feridun Sinirlioğlu Kimdir?
Giresun’un Görele ilçesinde 1956 yılında doğan Feridun Sinirlioğlu, İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans derecesi aldı. Boğaziçi Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladıktan sonra 1982 yılında Dışişleri Bakanlığı’nda göreve başladı.
Sinirlioğlu, Tel Aviv Büyükelçiliği, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı gibi çeşitli görevlerde bulundu. Son olarak, 2016-2023 yılları arasında Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi olarak görev yaptı. Evli ve iki çocuk babası olan Sinirlioğlu, Türk diplomasisinin en deneyimli isimlerinden biri olarak tanınıyor.
AGİT’in 50 yıllık tarihinde önemli bir dönemece işaret eden bu atama, uluslararası alanda Türkiye’nin etkisini artıran bir gelişme olarak değerlendiriliyor.