Zirvenin açılışına İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Gözen, Başakşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Coşkun, Başakşehir Kaymakamı Cemil Özgür Öneği ve Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu katıldı. Zirvede konuşan Başkan Kartoğlu, sözlerine “Fatih Sultan Mehmed Han’ı anarak başlayalım” diyerek başladı ve şu ifadeleri kullandı: “İstanbul’un fethi sırasında Sultan Fatih, ‘Önemli olan bir şehri imar etmektir, hüner budur. Ancak daha da önemlisi, o şehirdeki insanları abad etmektir, mutlu etmektir’ demiştir. Bizler de Başakşehir için aynı duyguları taşıyoruz. Yine meşhur bir söz vardır: ‘Bir şehri imar ettikten sonra ihya edemezseniz, gönülleri fethedemezseniz, ihya edemedikleriniz imar ettiklerinizi yıkar.’ Bu yüzden buradaki varlığınız çok kıymetli. Her biriniz, fikirlerinizle bu ilçeye ve ülkemize büyük katkılar sağlayacaksınız.”
Fikirler paylaştıkça güçlenir
Başkan Kartoğlu, etkinliğe katılan herkesin Başakşehir’in mutluluğuna katkı sunduğunu belirterek şunları söyledi: “Fikirler paylaşıldıkça güçlenir. Etkinlikler, herkesin katılımcı olduğu ortamlarda güzelleşir. Bugün de geçtiğimiz yıl olduğu gibi fikirlerimizi masalarda tartışacağız. Bu fikirleri, geleceğe yönelik çıktılar haline getirerek sadece Başakşehir’e değil, ülkenin dört bir yanına ulaştırmak istiyoruz. Lütfen tecrübelerinizi ve görüşlerinizi bizimle paylaşın.”
Birlikte çok şey başardık
Konuşmasında birlikte yapılan çalışmalara da değinen Başkan Kartoğlu, “Birlikte çok şey başardık, bunlardan bazılarını hatırlatmak isterim,” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “6 Şubat’ta yaşadığımız büyük deprem felaketinde on binlerce vatandaşımızı kaybettik. Çok üzülsek de yardım için hızla harekete geçtik. Hem deprem bölgesine bizzat gittik hem de Başakşehir’de büyük bir seferberlik başlattık. Teknik verilere baktığımızda, deprem bölgesine en fazla yatırım yapan ilçe ve İstanbul’dan en fazla yardım tırı gönderen ilçe olduğumuzu gördük.” Başkan Kartoğlu, bu başarıların samimiyet, dayanışma ve birlikte hareket etme ruhuyla gerçekleştiğini vurgulayarak, “Bu başarı hepimizin. Şehrimizi bundan sonra da birlikte yönetmeye devam edeceğiz. Katılımınız için hepinize teşekkür ediyorum,” dedi.
Gönüllü olmak lazım
Bu yıl “Yeni Nesil Gönüllülük” temasıyla düzenlenen Başakşehir Gönüllülük Zirvesi, altı farklı başlıkta düzenlenen çalıştaylar ve iki özel oturumla gerçekleşti. Zirvede gönüllülüğün yaygınlaştırılması için yenilikçi çözüm önerileri ele alındı. Gönüllülüğün önündeki engeller, çözüm yolları ile kurumlar ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğini artırmaya yönelik adımlar masaya yatırıldı. Zirvenin birinci özel oturumunda Doç. Dr. Özgür Karagülle’nin moderatörlüğünde “Gönüllülüğün Geleceği: Dijitalleşen Dünyada Dayanışma ve Sosyal Sorumluluk” başlıklı panel düzenlendi. Panelde Yeşilay Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Güllüoğlu ile Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Başkanı İbrahim Beşinci konuşmacı olarak yer aldı. Dr. Mehmet Güllüoğlu, gönüllü olmanın insana hem uhrevi hem de dünyevi pek çok fayda sağladığını belirterek, “Gönüllülük, farklı disiplinlerden insanlarla birlikte çalışma becerisi gibi önemli kazanımlar sunar.” dedi.
Güllüoğlu, son 20 yılda Türkiye’de sivil toplum ve gönüllülük konusunda önemli gelişmeler yaşansa da hâlâ olması gereken seviyeye ulaşamadığımızı vurgulayarak, “Hollanda ve Danimarka gibi ülkelerde nüfusun %50’si en az bir sivil toplum kuruluşuna üye. Bizde ise bu oran sadece %5-6. Bu oranı artırmamız gerekiyor,” dedi.