Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
9°
Ara
Damga Genel Evlada miras bir sevda

Evlada miras bir sevda

Fenerbahçe rozetleri koleksiyoncusu Nebil Durmuş, biriktirdiği rozetlerle adından söz ettiren bir isim. Tüm rozetleri oğluna miras bırakacağını anlatan Durmuş, Fenerbahçe'yi çok sevdiğini söyledi

Okunma Süresi: 3 dk

Koleksiyon merakının nasıl başladığını anlatan Nebil Durmuş, “20'li yaşlarımın başında seyretmiş olduğum maçların biletlerini saklardım, daha sonra başka maç biletleri topladım. İlk koleksiyona başlamam bu şekilde oldu. Bilet topladığım dönemlerde rozet koleksiyonu yapanlarla tanıştım. Ben de bir süre sonra rozet koleksiyonerliğine yöneldim. 2007 yılının Şubat ayında, Fenerbahçe Taraftar Kart bölümünde çalışıyordum. Kulübün 100. yıl kutlamaları dolayısıyla oldukça hareketli bir dönemdi. O yıl bir Fenerbahçe-Galatasaray derbi gününde Romanya Fenerbahçe Derneği’nin başkanıyla tanıştım ve kendisi derneklerinin gümüş rozetini bana hediye etti. Bu rozet benim koleksiyonumdaki ilk Fenerbahçe rozeti oldu.” dedi.


 

450 farklı rozeti var

Yaklaşık 450 farklı Fenerbahçe rozeti olduğunu kaydeden Durmuş, “ Mesela rahmetli Selçuk Yula ve Halit Deringör gibi Fenerbahçe’nin efsanevi futbolcularıyla tanıştım. Selçuk Yula imzalı jübile davetiyesini, Halit Deringör imzalı Maarif Mükafatı Şampiyonluk fotoğrafını hediye ettiler. Benim için unutulmaz hatıralar oldu gerçekten... Çoğunlukla elime efemera, eski fotoğraf ve dergi geçtiğinde bu ürünleri toplayanlara ücretsiz verdim. Bana göre bu eşyaların gerçek sahibi, onları özenle toplayan bir koleksiyoner olabilir. Bu anlayışla Fenerbahçe Müzesi arşivine rozet, eski dergi ve fotoğraflar bağışlayarak bazı bilgilerin gün yüzüne çıkmasına vesile olduk. Bizi davet ederek teşekkür belgesi vermeleri güzel bir hatıra oldu” diye konuştu.


 

İlginç rozetlere sahip

“İlginç rozetler olarak neler var koleksiyonunuzda? Bunlardan bahsedebilir misiniz?” sorusuna da yanıt veren Durmuş, “ KKTC'de Doğan Türk Birliği Kulübü yaklaşık 40 yıl önce Fenerbahçe'nin logosunu kullanmaktaydı. Ancak zaman içinde kulüp, kendi kimliğini oluşturmak adına logosunu değiştirmiş. Buna rağmen, sarı-lacivert renklerine olan bağlılıklarını sürdürmüşler. Mesela onların eski rozeti bende var. Yine mesela İsviçre Fenerbahçeliler Derneği altın rozeti var.

Fenerbahçe'nin Osmanlıca yazılı rozetleri çok nadir parçalardır. Bunlar müzemizde var. Benim koleksiyonumda 1928 yılında Latin alfabesine geçildikten sonra Zeki Rıza Sporel'in İngiltere’ye giderek Fattorini & Sons firmasında yaptırdığı latin yazılı rozetten var” ifadelerini kullandı.

Her seferinde çok mutlu

Rozet merakına ilişkin konuşan Durmuş, “Ne yazık ki Türkiye’de saklama ve biriktirme kültürü zayıf olduğu için koleksiyonerliğin manevi tarafını çoğu insan anlamakta zorlanıyor. Oysa ben her yeni parçada sadece bir obje değil, bir hikâye, bir anı, bir duygu saklıyorum. Ve her seferinde mutluluklarıma bir yenisini ekliyorum” dedi.

İnternette bulmak mümkün

İnternette de rozet bulunabileceğini vurgulayan Durmuş, “İnternet doğru kullanıldığında harika bir bilgi kaynağı ve alışveriş platformu. Yine Almanya'da, İngiltere'da birçok koleksiyonerle rozet takası yapabiliyoruz, bilgilerimizi güncelleyebiliyoruz. Ama antika pazarlarından vazgeçemiyorum. Sabahın erken saatlerinde yola çıkıp antika pazarlarını gezerim. Bunlardan biri, Bomonti Feriköy Antika Pazarı’dır. Mesela ikinci el elbise satan yaşlı bir teyzenin tezgahından çok nadir bir parça olan İstanbul Erkek Liseli Fenerbahçeliler rozeti bulmuştum” diye konuştu.


 


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *