Büyükçekmece şehir merkezinde bulunan Atirus Alışveriş Merkezi'nin bitişiğinde bulunan akaryakıt istasyonu dikkat çekti. 2006 yılında yürürlüğe giren, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile ilçe belediyelerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlandığı dönemde bu istasyona ruhsat verildi. Dönemin Büyükçekmece Belediyesi İtfaiye Müdürü M.T. ilgili istasyonun yönetmeliğe uymadığını belirterek ruhsatı imzalamadığı için görevden alındı. Daha sonra ruhsatın, 2 itfaiye işçisine imzalattırıldığı ileri sürüldü.
10 metre mesafe olmalı
2006 yılı öncesinde Kapıcıoğlu Şirketi tarafından yapılan Atirus Alışveriş Merkezi, akaryakıt istasyonu ile bitişik nizamda yer alıyor. AVM'de hasılat paylaşımı şartları ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait dükkânları da içinde barındırıyor. Akaryakıt istasyonu açmak için ‘Öncelikle bir akaryakıt istasyonunun istasyona ait idari ve yardımcı binaları dışındaki komşu binalara en az 10 metre mesafede olmalıdır’ şartı aranıyor. AVM ortaklarından Kapıcıoğlu Şirketi’ne ait istasyon yıllardır adeta patlamaya hazır bir bomba gibi her gün on binlerce kişinin ziyaret ettiği alışveriş merkezi için tehlike saçmakta. AVM ve istasyonun hemen yanınaşında ise Büyükçekmece belediye binası bulunuyor.
Denetim yapılacak mı?
Türkiye’yi derin üzüntüye boğan 78 kişinin hayatını kaybettiği Bolu Kartalkaya otel yangını sonrası İstanbul Valiliği, her ilçede kaymakamlıkların koordinasyonunda "Yangın Önlemleri Denetleme Komisyonu" kurulmasına ilişkin kamu kurum ve kuruluşlarına yazı gönderdi. Kurulan denetleme komisyonu geçtiğimiz günlerde çalışmaya başladı. İlk olarak kamu binaları denetime tabi tutuldu.
İşletmelerin yangın karşı yönetmeliklere uygun olup olmadıklarını denetleyen komisyon Büyükçekmece'de de Kaymakamlık koordinesinde göreve başladı. İlgili komisyonun AVM bitişiğindeki akaryakıt istasyonunu ne zaman denetime tabi tutacağı merak konusu oldu.
BU ŞARTLAR YOKSA İSTASYON AÇILAMAZ!
Büyükçekmece'de yönetmeliğe aykırı olarak ruhsat verilen akaryakıt istasyonunun gündeme gelmesinin ardından gözler ilgili yönetmeliğin içeriğine çevrildi. Yönetmeliğe göre akaryakıt istasyonu açabilmenin en önemli şartı kurulacağı arsanın en az 1 bin 600 metrekare büyüklükte olması gerekiyor. Bu arsanın belediye sınırları içerisinde yer alıyorsa 40 metre, il özel idare sınırları içerisinde kalıyorsa bölünmüş yolda 45 metre, bölünmemiş yolda ise 50 metre yola cephesi olması şart. Bunun yanı sıra belediye sınırları içerisinde en yakın kavşağa en az 100 metre, il özel idare sınırları içerisinde bölünmüş yolda 100 metre, bölünmemiş yolda ise 150 metre uzaklıkta bulunması lazım. İki akaryakıt istasyonu arasında kalan mesafenin de aynı yönde olan şehirlerarası yollarda 10 km, şehir içi yollarda ise 1 km'den uzak olması gerekiyor. Akaryakıt istasyonu ruhsatı almak için gerekli olan belgeler ise şu şekilde; “Belediyeden çalışma ruhsatı almak. İtfaiye onaylı avan proje onayı. İnşaat ruhsatı. Yapı kullanma izni ve iskan belgesi. TSE hizmet yeterlilik belgesi. Tank sızdırmazlık raporu. Bayilik sözleşmesi. Topraklama raporu.”