Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Rain and snow
5°
Ara

Eziyet isyanı!

Kadıköy Rıhtım'da Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı düzenlenen iş bırakma eylemi, halkın da desteğiyle sona erdi. Sağlık çalışanları, düzenlemeyi "Eziyet Yönetmeliği" olarak nitelendirirken Sağlık Bakanlığı'na yönelik sert eleştirilerde bulundu

Okunma Süresi: 3 dk

HABER:

ANIL BODUÇ

 

Aile hekimleri ve sağlık çalışanları, 1 Kasım 2024'te yürürlüğe giren ve kamuoyunda "Eziyet Yönetmeliği" olarak bilinen düzenlemeye karşı 5 günlük iş bırakma eylemlerinin son gününde Kadıköy Rıhtım'da bir araya geldi. "Eziyet Yönetmeliği İstemiyoruz" ve "Bakan İstifa" yazılı pankartlar taşıyan sağlıkçılar, hak taleplerini yineleyerek mücadeleye devam edeceklerini duyurdu.
Eylemde sağlık meslek örgütleri adına açıklamayı SES Şişli Şube Eş Başkanı Fadime Kavak Sevim yaptı. Sevim, sağlık çalışanlarının maaş, kadro ve iş güvenliği gibi temel haklarını görmezden gelen düzenlemenin geri çekilmesi gerektiğini vurguladı. Sevim açıklamasında, Sağlık Bakanlığı'nın halkın ve sağlık çalışanlarının çıkarlarını hiçe sayarak hareket ettiğini söyledi: "Zor değil, ASM yapacaksınız. Emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırının en az iki katı maaş vereceksiniz. Kadro sağlayacak, şiddeti önleyecek, bizi dinleyeceksiniz. Ancak bunları bilerek ve isteyerek yapmıyorsunuz. Çünkü ne bizim emeğimiz ne de halkın sağlığı umurunuzda değil." Sevim, Sağlık Bakanlığı'nın politikalarının sağlık çalışanlarını baskı altına almayı hedeflediğini vurgulayarak: "Sürekli sağlık sisteminin başarılarından bahsediyorsunuz. O başarıyı emeğiyle, bilgisiyle sağlayan biziz. Ancak emeğimizi savunduğumuzda cezalandırılmaya çalışılıyoruz" dedi.

Daha çok iş bırakacağız

Sevim, yönetmelikle dayatılan koşulların kabul edilemez olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: "Maaş kesme ve sözleşme feshi tehditleriyle bize bu yönetmeliği kabullendirebileceğinizi mi zannediyorsunuz? Bu hayal alemindeyseniz uyanmanız için biz daha çok iş bırakacağız, bilginiz olsun." Sevim, Sağlık Bakanlığı'nın aile sağlığı merkezlerini (ASM) güçlendirme sözlerini eleştirerek şunları söyledi: “ASM yapacağız diyorsunuz. 20 yıl oldu, 20 yılda 81 ile 20 ASM yapamadınız. Siz sadece şehir hastanelerinde yandaşlarınıza ödeme yapıyorsunuz. Bir ayda şehir hastanelerine ödediğiniz para ile İstanbul'un tüm ASM'leri yeniden yapılır, ama sizin tercihiniz şehir hastanelerinin müteahhitlerini zengin etmek.”

Sistem krizde

Açıklamada, mevcut yönetmeliğin sağlık sistemini daha da kötüleştirdiği vurgulandı. Sağlık Bakanlığı'nın, aile sağlığı merkezlerinde (ASM) yaşanan sorunları çözmek yerine algı çalışmalarıyla durumu manipüle ettiğine işaret edildi: "Günde 80 hasta bakan hekimlere daha fazla zaman ayıracaklarını söylüyorsunuz. 1,5 dakikada tansiyon takibi yapılabilir diyen bürokratlarınız var. Sağlığı bu kadar bilmeyen bir yönetimle karşı karşıyayız." Sağlık çalışanları, yönetmeliğin geri çekilmesi, ASM'lerin güçlendirilmesi ve sağlık çalışanlarının taleplerinin karşılanması için mücadeleye devam edeceklerini belirten Sevim, "Aile hekimliğini korumak, emeğimizi korumak için bir araya geldik. Biz buradayız ve o eziyet yönetmeliğinizi çöpe atmadan durmayacağız. Önce o eziyet yönetmeliğini çöpe atacaksınız, önce ASM yapacaksınız, önce yoksulluk sınırı altında, açlık sınırı altında çalışmaya zorlamayacaksınız. Önce aşı temin edeceksiniz, önce AP malzemesi vereceksiniz, önce maske vereceksiniz, önce şiddeti önleyeceksiniz, önce bizim güvenliğimizi sağlayacaksınız, önce bizim emeğimizi yok saymayacaksınız, önce bizi dinleyeceksiniz.Hastanelerimizi yıktınız, Üniversitelerimizi boğdunuz, Aşı üreten, bilgi üreten kurumlarımızın kapısına kilit vurdunuz. Doktorları, ebeleri, hemşireleri kovaladınız. Hastalarımızı çaresiz bıraktınız. ASMlerimizi ve birinci basamağı eziyet yönetmelikleriniz ile bitirmenize izin vermeyeceğiz. Haklıyız. Kararlıyız. Kazanacağız.” Basın açıklamasının ardından sağlıkçılar, davul ve zurna eşliğinde halay çekerek direnişte kararlı olduklarını söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *