SAVAŞ ATAK - Çatalca’da Polonez Fabrikası önünde hak arayışlarını sürdüren mağdur işçiler, Ankara’ya yürümek istedi. Çatalca ilçe merkezine gelen işçiler, adliye önünde yürüyüşlerine son vermek zorunda kaldı. Yaklaşık 4 gündür yoğun güvenlik önlemleri altında adliye önünde bekleyişlerine devam eden işçiler, burada açlık grevine başladı.
Hastaneye kaldırıldı
Damga'ya konuşan Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu, “Ankara yolu açılana kadar buradaki işçi arkadaşlarımız açlık grevine girdiler ve kefenlerini giydiler. 48 saattir işçi arkadaşlarımız aç ve sadece sıvı gıda alıyorlar. Burada bayılan arkadaşlarımız var. Gece 3 arkadaşımızı hastaneye kaldırdık. 90’a yakın kadın arkadaşımız yağmurda betonun üstünden battaniyelere sarılı bir şekilde yatıyorlar. Hastaları, çocukları olanlar var. Biz anayasanın vermiş olduğu sendikal hakkı kullandığımız için Ürdünlü Kraliyet Ailesi'ne ait olan Polonez Fabrikası'ndan işten atıldık. Çalışma Bakanlığı burada yapmış olduğu denetlemenin sonucunda işten çıkarılan işçilerin haklı olduğunu tespit etti. Ama 143 gündür bununla ilgili herhangi bir işlem yapılmadı” dedi.
Ablukaya alındık
Çatalca Kaymakamı’ndan, İstanbul Valisi'ne kadar bütün kademelere giderek dertlerini anlattıklarını dile getiren Durdu, “Ama şu anda artık anlatacak tek bir merci kaldı o da Sayın Cumhurbaşkanımız. Buradaki işçilerle birlikte anayasal hak yürüyüşü dediğimiz yani anayasanın 51. maddesinin bize tanıdığı hak ile hakkımızın sağlanması için tişörtlerimizi giyerek Ankara’ya yürümeye çalıştık. Fabrikanın önünde 6-7 saat göndermemek için önümüz kesildi. Yaptığımız görüşmelerin sonucunda önümüz açıldı. Ancak Çatalca Adliyesi'nin önüne kadar yolumuz açıldı. Burada tekrar önümüz kesildi ve 3 gündür de Çatalca Adliyesi'nin önünde polis ablukası altındayız. Yürümemizin yasal olmadığını söylüyorlar. Ama Anayasada seyahat özgürlüğü var. Anayasanın 51. maddesi işçiler silahsız, barışçıl olarak Türkiye’nin her alanında Anayasadan kaynaklı haklarını kullanır diyor. Anayasa Mahkemesi’nin yürüyüşlerle ilgili verdiği örnek kararlar var” eleştirisinde bulundu.
Türkiye'nin kanun yerine, talimatla yönetilir pozisyona geldiğini ifade eden Durdu, “Biz buradan Çatalca halkını, Çatalca esnafını ve Çatalca'da yaşayan her yurttaşı Polonez işçilerine destek olmaya çağırıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve kanunlarını korumak için yemin etmiş yürekli, onurlu Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları için görev yapan hakim, savcı, anayasa profesörlerine bu adliyenin karşısındaki açlık grevine girmiş işçilerin Anayasa kaynaklı hakkını veren, verecek olan verdirmek üzere görevli olan hakim ve savcı arıyoruz. 143 gündür biz anayasal hakkımız için mücadele ediyoruz. Marjinal grupların aranızda olduğuna dair bir şey söylenmiş burada böyle bir şey yok. Sadece haklarını arayan işçiler var. Polonez işçileri bir anayasal hak mücadelesi veriyor. Burada Polonez işçileri değil, marjinal gruplar olduğu söyleniyor tamamen bu olayın çirkin ve yakışıksız olduğunu söylüyorum. Polonez işçilerinin hiçbir hakkı verilmediği gibi 146 işçi hırsızlık ve yüz kızartıcı suçtan işten atılmıştır. İşçilerin anayasadan kaynaklı tazminat hakları, ihbar hakları, sendikal hakları ödenmeyerek tam 143 gündür insanlar açlığa ve sefalete mahkum edilmiştir” dedi.
![](https://www.damgagazetesi.com/uploads/upload-image/2024/12/1733765041773-image.jpg)
YETKİLİLERE ÇAĞRI!
Yetkililere çağrıda bulunan Yunus Durdu, “İstanbul Valisi'ni, Çatalca Kaymakamı'nı, İçişleri Bakanı ve devletin bütün yetkililerinin burada 48 saatten beri açlık grevinde olan işçilerin bir an önce sağlıklı bir yaşama dönmesi için ellerinden geleni yapmalarını istiyoruz” çağrısını yaptı.