Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Rain and snow
5°
Ara
Damga İstanbul Haberleri Başkan Arısoy: Kaldırım yayanındır!

Başkan Arısoy: Kaldırım yayanındır!

Yenidoğan Mahallesi sakinleriyle bir araya gelen Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, kaldırımların araçlar tarafından işgaline tepki gösterdi. Arısoy, “Şehirde yaşamanın en temeli kaldırımlar yayalara aittir, yollar araçlara aittir. Herhangi bir mazeretle kaldırımı işgal etmemeliyiz” dedi

Okunma Süresi: 3 dk

Başkanla Akşam Çayı programının 6’ıncısı Yenidoğan Mahallesi’nde gerçekleşti.

 

Yenidoğan Mahalle Sakini Alaattin Fırat’ın “Salı Pazarı ne zaman kalkacak?” sorusunu yanıtlayan Belediye Başkanı Ömer Arısoy, “Son seçimlerde bir proje açıkladık. O da bu mahalleyi ilgilendiren bir projeydi. O da Salı pazarını toplayacaktık. Bir büyük otopark kazandıracaktık. Üstüne de bir stadyum yapacaktık. Stadyumun bağlı olduğu şartı biliyorsunuz hepiniz tekrar etmeye gerek yok. Neden? Zeytinburnu Stadyumu’nu yeniden yapmaya bir ilçe belediyesinin mali gücü yetmez. Şimdiki gibi bir stadyum düşünmeyin lütfen. Yeniden yapmanın yolları ve asgari şartları var. Bu tarihte yapılacak bir stadyumun taşıması gereken özellikler var. Onun için biz Zeytinburnu Stadyumu’nun bulunduğu alana bir büyük otopark çalıştık. Salı pazarını taşımak üzere bir pazar yeri çalıştık. Üzerine de UEFA standartlarında 8 bin 500 kişi kapasiteli proje hazır. Ama Büyükşehir ile birlikte yapmak istiyoruz. Geçen dönemde söyledik bu dönem de söyledik ancak bir cevap çıkmış değil. Dolayısıyla Yenidoğan Mahallemize dair verdiğimiz sözün bağlandığı yer Zeytinburnu Stadyumu’nun yeniden yapılması. Önümüzde ne yazık ki söyleyebileceğim bir umut ışığı yok. Biz talebimizin arkasındayız” dedi.

 

İşgaller engellenecek

 

Kaldırımlara yapılan park konusunda bir yandan şikâyetin bir yandan da talebin geldiğini dile getiren Ömer Arısoy, “Şehirde yaşamanın en temeli kaldırımlar yayalara aittir, yollar araçlara aittir. Herhangi bir mazeretle kaldırımı işgal etmemeliyiz. Sadece engelli, yaşlı, hamile, hasta için değil. Normal insanların da kaldırımdan yürümek zorunluluğu var. Hamdolsun Zeytinburnu’nda kaldırımı olmayan sokağımız kalmadı artık. Şimdi biz olabildiği kadar kaldırımlardaki işgali engellemek istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Otoparklar zarar ediyor!

 

“Kamu kurumlarının kâr gütmeden otopark işletmelerini yürütebilir mi?” sorusu sorulan Arısoy, “Zeytinburnu’ndaki otoparklarımızın bazıları yap - işlet - devret modeliyle yaptırıldı. İlçemize kapalı kamu otoparkını ilk biz kazandırdık. Şimdi Millet Camii ve Kültür Merkezi’nin arasındaki yer altı otoparkı bizim dönemimizde İBB tarafından yaptırıldı. 2019’a kadar otopark yükümlülüğü büyükşehir belediyelerinin hükmündeydi. 15 Temmuz Meydanı’nın altı ile Zeytinburnu Belediyesi’nin altındaki otopark ise yap - işlet – devret ile yapıldı. 15 Temmuz Meydanı’nın altındaki otoparkı yapan şirket Türkiye’nin en büyük otopark işletmecisi. Maalesef tek zarar ettiği yer 15 Temmuz Meydanı’nın altındaki otopark. Yapıldığı günden bu yana 6 – 7 Temmuz tarihlerinde güvenlik endişesiyle dolmuş. Otopark maliyetini herhangi bir kamu kurumu zararına işletemez. Neden? O zaman o otoparkı kullananın hakkını diğerinden almış oluyorsunuz. Ya da zararına sosyal tesis çalıştıramaz. Çünkü belediye bütçesini orada yemek yiyenlere aktarmış olursunuz. Evinin altında otopark olanlar otopark bedelini peşin olarak ödüyorlar. Bu işi serbest piyasa dışında çözmenin bir mantığı yok. Zeytinburnu’ndaki otopark yatırımları zarar ediyor” ifadelerini kullandı.

 

Ruhsat ve iskan harcı yok

 

Kentsel dönüşüm konusunda gelen soruları da cevaplayan Ömer Arısoy, “Bir bina riskli yapı kanununa bağlı olarak yeniden yapılması için ödenmesi gereken ruhsat harcından muaf, bina tamamlandıktan sonra da iskân harcından da muaf. Hükümetimiz büyük felaketten sonra Yarısı Bizden Kampanyası’nı açıkladı. Bir daire için 700 bin TL hibe 700 bin TL’de kredi veriyor. İçinde oturana da 100 bin TL tahliye desteği veriyor” dedi.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *