Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Rain and snow
5°
Ara
Damga İstanbul Haberleri AK Partili Kaynar: Çarpar, böler, ikiye katlarım!

AK Partili Kaynar: Çarpar, böler, ikiye katlarım!

İBB Meclisi'nde, Sayıştay'ın 2023 raporu hakkında değerlendirmelerde bulunan AK Partili Meclis Üyesi Muhammet Kaynar, İBB’nin borcunun 150 milyar 837 milyon TL olduğunu, iştiraklerin borçları dahil edildiğinde tahmini borcun 250 milyara çıkacağını söyledi. CHP'li Ahmet Oğuz Demir ise “Öyle kafadan atarak olmaz. Yalan yanlış rakamlarla milleti kandırmayın” dedi. Demir'e yanıt veren Kaynar, “Ben çarpar, böler, ikiye katlarım. Cesareti varsa Sayıştayın mali raporunu okusun, çıkan sonucu söylesin” çıkışını yaptı

Okunma Süresi: 5 dk

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 2024 yılının son toplantısını yaptı. İBB’nin 2023 Sayıştay Raporu hakkında konuşan Ak Partili Muhammet Kaynar, İBB’nin 2023 yılında yaptığı faaliyet ve işlemlerle ilgili 154 adet usulsüzlük tespit edildiğini, ayrıca belediyeye bağlı olan İETT ile ilgili 44, İSKİ ile ilgili de 22 adet usulsüzlüğün tespit edildiğini, diğer şirketlerde de ciddi anlamda usulsüzlükler olduğunu belirtti. Sayıştayın tespitlerinden de bahseden Kaynar, öncelikle İSPARK’a yapılan zammı eleştirerek, 2019’dan bu yana yapılan zammın yüzde 2 bin 500 olduğunu açıkladı. Kaynar, “Ekrem Bey aday olduğu dönemde ‘İSPARK nasıl zarar eder anlamıyorum?’ diyordu ama tüm bunlara rağmen İSPARK yine zarar ediyor. Üstelik her ay 26 milyon sübvanse edilmesi için de ayrıca teklif var” dedi. Suyu bedava yapacağını söyleyen İmamoğlu’nun su fiyatını 4 TL'den 37.92 TL'ye çıkardığını, suya yüzde 968 oranında zam yapıldığını belirten Kaynar, “Ekrem Bey'in bu millete verdiği sözün tam tersini yapması konusuna artık aşinayız” dedi.

Borcunu da ödemiyor

Sayıştay raporlarında yer alan ihalelere de değinen Kaynar, ihalelerde bahsedilen imalatların yapılmadığını ve usulsüzlükler olduğunu söyledi. Sayıştay raporunda İBB’nin toplamda 150 milyar 837 milyon TL borcu olduğunu, yirmi gün sonra açıklanacak 2024 bilançosunda da toplam borcun 250 milyar civarında olmasını tahmin ettiğini belirtti. Toplam borca  İSKİ'nin, İETT'nin ve 31 adet belediye şirketinin borçlarının dahil olmadığını vurgulayan Kaynar, iştiraklerin dahil edildiği takdirde borcun 300 milyar TL civarında olacağını ifade etti. Kaynar, “Yatırım diyebileceğimiz doğru dürüst bir şey yok ama borçlar gittikçe artıyor. Belediyenin malları satılıyor aynı zamanda. Belediye başkanı SGK'ya olan borçlarını da ödemiyor. SSK borçlarını tahsil etmeye çalışan devlet yöneticilerine karşı da hiç de bir kamu yöneticisine uygun olmayan ve bu ülkenin Cumhurbaşkanına böyle kendince laf çatmaya çalışıyor. Öyle silkeleme milkeleme falan, adamı öyle bir silkelerler ki bir daha kendini toparlayamaz. Onun için bu silkeleme işlerinden bence uzak durun” ifadelerini kullandı.

Beni silkeleyin diyor!

Kendisini uyaran Meclis Başkanvekili Nuri Aslan’a cevap veren Kaynar, “Bu benim değil, kendisinin kullandığı kelime. Silkelenmek istiyor, beni silkeleyin diyor” dedi. Muhammed Kaynar, Kültürel Etkinlikler ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğünün torba ihalelerinde ihale mevzuatındaki hükümlere uyulmadığını, aralarında bağlantı bulunmayan işlerin kamu ihale kanununun temel ilkelerine aykırı olarak ihale edildiğini, ihalelerinde tek firma alacak şekilde hazırlandığını söyledi. İhaleyi alan firmanın işi alt yüklenicilere vererek ayrıca belediyeyi zarara uğrattığını da söyleyen Kaynar, Yenikapı meydanında 742 aracı sergileyen İBB'nin yeni dönemde bin 905 araç kiraladığını söyledi.  İBB’nin Araç Kayıt Sistemlerinde ise araçların gerçek sayılarının yansıtılmadığının Sayıştay Raporu’nda belirtildiğini söyleyen Kaynar, “Sayıştay bulamadığına göre meclise soruyoruz. Sistemde görünmeyen ama var olduğu tespit edilen bin 137 araç nerede?” diye sordu.

Büyük bir zam değil!

Kaynar'ın açıklamalarına cevap veren CHP'li Meclis Üyesi Düzgün Kaya, “İSPARK'ın ücretleriyle ilgili çok anlamsız şeyler söylediniz. Ayrıca bu sübvanse dediğimiz, faydalanan kişiler meclis üyelerimiz, gelin bırakalım o zaman plakaları. Muhtarlar, milletvekilleri, itfaiye, ambulans, askeri araçlar, emniyet araçları, Yargıtay, Danıştay, Cumhurbaşkanlığı hizmet araçları, engelliler, basın yani bu liste uzayıp gidiyor. İSPARK ile ilgili yeni bir uygulama getirdik, tarihi yarımadaya daha az araç girsin diye, bu da çok afaki bir zam değil. Vale hizmetlerinin 400, 500 lira alındığı yerde burası 70 liradan 150 liraya çıkmış. Bunu dile getiriyor” dedi.

Sayılarla arası yok

Plan Bütçe Komisyonu Başkanı CHP'li Ahmet Oğuz Demir ise Ekrem İmamoğlu’nun ‘silkelerler’ şeklinde bir ifadesini olmadığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a karşı böyle bir ifadeyi kullandığını belirtti. Kaynar’ın dersine iyi çalıştığını ancak sayılarla arasının iyi olmadığını belirten Demir, Son olarak İETT ve İSKİ’nin 1 buçuk milyar borcu olduğunu, İBB’nin borçlanma limitinin 250 milyar, borcunun ise 125 milyar olduğunu söyleyerek konuşmasını tamamladı. Sayıştay Raporununun tamamını okuduğunu söyleyen Muhammet Kaynar ise Ahmet Oğuz Demir’in akademisyenlik özgüveni ile kendisine cevap verdiğini söyleyerek, “Ben çarpar, böler, ikiye katlarım. Akademisyen öz güveni ile bunlara girmesin. Cesareti varsa Sayıştay'ın mali raporunu okusun, çıkan sonucu söylesin” ifadelerini kullandı. 

BU İHALELER İNCELENSİN!

Park ve yeşil alanların bakım onarım ihalelerinin konu edildiği Sayıştay Raporu’nu ‘Kan dondurucu’ olarak değerlendiren Kaynar, bin 290 kalemden oluşan 149 milyonluk bir ihale yapıldığını belirten Kaynar, “951 kalem yaptırılmamış. İmalatı yapılan 330 işin gerçekleşme oranı yüzde 50” dedi. İBB'nin park alanı sattığının da raporda yer aldığını ifade eden Kaynar, “Belediyenin meclis üyesi olarak açık suç ihbarında bulunuyorum. Bu ihaleler incelensin. Neden yapılmayacak işler ihale kapsamına alınmış? İhaleyi alan firmanın düşük teklif verdiği kalemler sonradan neden yaptırılmıyor? Yaptırılmayacağı halde bu kalemleri kim, niçin ihale kapsamına almış? Aşırı yüksek teklif verdiği kalemler 20-30 kat artırıldığı halde düşük teklif verdiği kalemler neden hiç yaptırılmamış? İhaleden maksat, işi en uygun fiyatı verene yaptırmak değil midir? İhale kapsamında olması gerektiği halde yüzlerce kalem nasıl unutulur da sonradan yeni birim fiyatları üzerinden ihale yapılmadan ihale kapsamına alınır? Millet sözde şeffaflık söylemleri arkasında neler yapıldığını görsün” çıkışını yaptı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *