2024 Yılı ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde Türbin Ünitesi Kurulum Sertifikası Takdim Töreni
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin ilk nükleer güç reaktörü Akkuyu NGS’de gerçekleştirilen 2024 yılı ve 1255 MW’lık türbin ünitesinin kurulum sertifikası takdim törenine katıldı. Törende, Bakan Bayraktar’a Rosatom Genel Müdürü Aleksei Likhachev, Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Sergei Butckikh ve diğer yetkililer eşlik etti.
Akkuyu’daki Tarihi Adım ve Bayraktar’ın Açıklamaları
Törende konuşan Bakan Alparslan Bayraktar, Akkuyu’da tarihi bir gün olduğunu belirterek, “Bugün, ilk ünitenin türbin şaftını döndürüyoruz. Bu, Türkiye nükleer tarihinin önemli kilometre taşlarından biridir” dedi. Türkiye’nin uluslararası nükleer camiada 1951 yılından beri yer aldığını ve Akkuyu’daki bu projenin, Türkiye için çok büyük bir adım olduğunu vurgulayan Bayraktar, 2010 yılında Rusya ile yapılan anlaşmanın sonucunda, bu türbinin kurulumunun gerçekleştirildiğini söyledi.
Nükleer Enerjinin Türkiye İçin Önemi
Bakan Bayraktar, enerji talebinin arttığı, nüfusun ve ekonominin büyüdüğü Türkiye’nin gelecekteki enerji ihtiyacını karşılamak için nükleer enerjinin stratejik önem taşıdığını belirtti. Nükleer enerjinin, Türkiye’nin enerji politikalarının temel unsurlarından biri haline geldiğini ifade eden Bayraktar, “2053 yılında net sıfır emisyon hedefini yakalayabilmek için nükleer enerjiyi en verimli şekilde kullanacağız” dedi. Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ndeki ilk ünitenin 2025 yılında deneme üretimine alınacağını ve 2028 yılına kadar 4 reaktörün tamamının devreye alınmasının hedeflendiğini açıkladı.
Dünya İklim Konferansı ve Türkiye’nin Taahhütleri
Bakan Bayraktar, geçtiğimiz yıl Dünya İklim Konferansı’nda 2050 yılına kadar nükleer enerjinin kurulu gücünün üç katına çıkarılmasının gerektiğinin vurgulandığını belirterek, Türkiye’nin bu deklarasyona imza atan ülkeler arasında yer aldığını söyledi. Ayrıca, “Dünya, küresel ısınmayla mücadele edebilmek için nükleer enerjiyi kullanmadan bu hedeflere ulaşamaz” diyerek Türkiye’nin bu alandaki kararlılığını ifade etti.
Rosatom’dan Destek ve Gelecek Hedefleri
Rosatom Genel Müdürü Aleksei Likhachev de Akkuyu NGS projesinin zorluklarla dolu ancak büyük başarıların elde edildiği bir yıl olduğunu belirterek, “Türbinin kurulumunun tamamlanması, Türkiye’deki ilk nükleer güç ünitesinin devreye alınmasına giden önemli bir adımdı” dedi. Likhachev, Akkuyu NGS’nin tamamlanmasının ardından, milyonlarca tüketiciye istikrarlı ve düşük karbonlu enerji sağlayacağını söyledi.
Devreye Alma Süreci ve Gelecek Aşamalar
Bundan sonraki süreçte, Akkuyu NGS’nin 1. Ünitesi’nin makine dairesindeki basınçlı muhafaza sistemi ve güvenlik sistemlerinin testlerine başlanacak. Bu testlerin ardından türbin, kapsamlı devreye alma öncesi operasyonlara hazır hale gelecek. Törenin sonunda heyet, türbin tesisinde incelemelerde bulunarak, projenin ilerleyişini değerlendirdi.