HABER MERKEZİ
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da yaşayan inanç grupları ile iftar sofrasında buluştu. İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen buluşmada, sırasıyla; Fener Rum Patriği Bartholomeos, Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri Yusuf Çetin, Türkiye Musevi Hahambaşılığı Temsilcisi Rav. Naftali Haleva, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Zeynel Abidin Koç, Şişli Müftüsü Tahsin Aydın ve İmamoğlu birer konuşma yaptı. “Bu mübarek ayın, İslam alemine ve insanlığa barış, huzur ve bereket getirmesini Yüce Allah'tan niyaz ediyorum” diyen İmamoğlu, “Bir medeniyet sofrasıdır İstanbul. Asırlardır farklı kültürlerin, farklı medeniyetlerin, dillerin lezzetleriyle dolup taşan kadim bir şehirdir İstanbul. Dünyada bir benzeri yoktur. Günümüzde olduğu gibi, geçmişte de birçok inanç sistemi, bu şehirde yan yana varlığını sürdürmüştür” şeklinde konuştu.
İnsanımız sabır çekiyor
Benzeri hizmetleri cemevleri, kiliseler ve sinagoglar için de verdiklerinin altını çizen İmamoğlu, “Ülke olarak çok zor bir bölgede, aynı zamanda hem iç hem dış alanda da zor zamanlardan ve çok açıdan açıkçası bizi ve sabrımızı sınayan günlerden geçtiğimizi de ifade etmek isterim. Tabii fitreye, sadakaya muhtaç olan milyonlarca insanımız var. İnsanlarımız, özellikle bu mübarek günlerde, irfanla sabır çekiyor. Kuşkusuz ki biz, çıkar yol bulmamız noktasında hep birlikte mücadele etmek zorundayız. Bizlere sabırla ilgili, insanlarımızın bugünlerde birbirini hissetmesiyle, birbirini anlamasıyla ilgili en önemli rehberimiz, mübarek Ramazan ayının bizlere öğrettiği değerlerdir. O değerler bize, en başta dayanışmayı, merhamet etmeyi ve birlik olmayı nasihat eder. Tarih boyunca, Müslüman toplumlar içerisinde sultanlara, yöneticilere, hakkı ve adaleti tavsiye eden pek çok mübarek şahsiyet çıkmıştır. Onların öğütleri, belleğimizde derin izler bırakmıştır. Çünkü adalet ve hakkaniyet, Müslümanlığın gereğidir. Toplum olarak daha fazla ayrışmaya değil, aynı sofrada buluşmaya ihtiyacımız vardır. Ortak akılla, uyum içinde çalışarak, hep birlikte daha güzel bir gelecek inşa etmek zorundayız” dedi.
Muazzam bir tarif
“Bizi başarıya götürecek yöntemler, tarihimizde de inancımızda da mevcuttur. Dinimizin gerekliliklerini, günün ihtiyaçlarıyla birleştirerek, daha güçlü bir toplum olabiliriz” diyen İmamoğlu, “Çabamız, bu şehri ve bu ülkeyi adalete, kardeşliğe, huzura kavuşturmak içindir. Birbirimizden güç alarak bunu başaracağımıza tüm kalbimle inanıyorum. Savaşın bir cinayet olduğunu bize aktaran bu ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesinin bizler için çok kutsal bir emanet olduğunun altını çizmek isterim. Yine bu kadim topraklardaki Osmanlı İmparatorluğu'nun terbiyesinde var olan, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışı, hiçbir inanç belirtmeksizin, insanını işaret eden aklıyla, aslında bize muazzam bir güncel gelecek tarifi yapmaktadır. Yine bu topraklarda doğan ve emanetleriyle bizi yücelten Hazreti Mevlana'dan Hacı Bektaşı Veli'ye, Yunus Emre'den diğer erenlerin her biri bize huzuru, barışı, bir olmayı, diri olmayı, incinsen de incitmemeyi, her daim bize iyiliği, barışı ve huzuru işaret eden aklı bize emanet etmiştir” ifadelerini kullandı.