Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Hafif yağmur
8°
Ara
Damga Genel Deprem için işbirliği şart!

Deprem için işbirliği şart!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, dünyanın en büyük beş turizm fuarından biri olan EMITT’nin açılış töreninde konuştu. Deprem konusunda açıklamalarda bulunan İmamoğlu, acil eylem planı oluşturulması gerektiğini söyledi. Kurumların ya da yöneticilerin birbirini suçlamaması gerektiğini ifade eden İmamoğlu, birlikte çalışma kültürünün önemine vurgu yaptı. İmamoğlu, aksi bir durumda “Yarın, yine on binlerce canımızı anacağız” dedi

Okunma Süresi: 5 dk

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, dünyanın en büyük beş turizm fuarından biri olan ve bu yıl 28’inci kez düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nın (EMITT) Büyükçekmece TÜYAP’ta gerçekleştirilen açılış töreninde konuştu. Konuşmasının ana omurgasına Bolu Kartalkaya’da yaşanan otel yangını faciası, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri ile özelde Filistin ve Suriye, genelde Orta Doğu coğrafyasında yaşanan savaş ortamlarını oturtan İmamoğlu, “Bu üç kavram üzerinden, sadece sektörün değil, aynı zamanda şehirlerimizin, aynı zamanda ülkemizin dayanıklılığı ve hizmette sürdürülebilirliğin çok temel konuları olması üzerinden, insani yönüyle de anmayı ve sizlerle paylaşmayı önemsiyorum. Yangında ve depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza olan derin üzüntümüzü ve onlara dualarımızı ederken, bir yanıyla da Orta Doğu'daki bu savaşta ölen özellikle masum insanları, sivilleri, çocukları, kadınları ve gençleri de buradan anmayı ve dünyada hiçbir savaşın olmamasını dilemeyi isterim. Farkındaysanız, aslında üç felaketin üzerine konuşurken, aslında üçü de bizim ülkemizde çok yoğun mücadele verdiğimiz ve turizmle beraber, sadece gelir elde etmeyi değil, dünyaya bu güzel ülkeden, İstanbul ve diğer güzide şehirlerimizden çok köklü mesajlar verebileceğimizin de gerçeğinin altını çizmek gerekir. Bu yönüyle bu üç tehdidin bu sektörü, turizmi derinden etkileyeceğini ve etkilediğini hepimiz biliriz” dedi.

Birçok husus tartışılmalı

“Hep birlikte yapmamız gereken hususlar var” diyen İmamoğlu, “Ve bu hususlara ilk konudan başlamam gerekirse; Yangın meselesi, aslında özellikle turizm sektöründe denetleme, gözetleme, ruhsatlandırma gibi birçok hususun derin bir biçimde tartışılması gerektiği gerçeğini önümüze koymuştur. Bu manada bu meseleyi, sadece günün krizlerini ya da acılarımızı paylaşmayı ya da meseleyi bu çerçevede tutarak değil, sadece bu kapsamda günübirlik tedbirler alarak bir şekilde ‘şehirlerde acaba sıkıntıda mıyız’ diyerek, sadece bu alana fokuslanıp, mercek altına alınarak değil, turizm sektöründeki bu sorunu, bu meseleyi daha geniş bir biçimde ele alarak, kurum ve kuruluşların nasıl hareket etmesi gerektiğini, sorunların, sorumlulukların nasıl paylaşılması gerektiğini bir kez daha ele almak ve bu yönüyle geniş kapsamlı bir çalışma yapmak zorundayız. Bu kapsamlı çalışmanın içerisinde, elbette ülkemizin merkezi idaresi ve aynı zamanda yerel yönetimi, aynı zamanda sivil toplum kuruluşları ve meslek kuruluşları önemli paydaşları” ifadelerini kullandı.

Dayanışma olmalı

Deprem konusuna değinen ve “Yarın, yine on binlerce canımızı anacağız ve bir kez daha bu acıyı yaşamak istemeyen şehirlerimizin, ki depremle yüz yüze kalan şehirlerimizin büyük bir çoğunluğunun aynı zamanda güçlü birer turizm şehirleri olduğu gerçeğine hatırlatmak gerekirse, burada da bir eylem planının, kurumların ya da yöneticilerin birbirini suçladığı değil, birlikte çalışma kültürünü, birlikte konuşabilme kültürünü, bazı hususları siyasetin çok daha yukarısına koyarak, çıtayı orada tutarak, depremde iyileşmenin, güçlenmenin, kalkınmanın nasıl olabileceği konusunda masalarda bu işleri çözebilmenin şart olduğunu düşünüyorum” diyen İmamoğlu, “Yani en tepedeki yöneticiden bir şehrin en alt kademedeki yöneticisine kadar, aynı dili kullanma ve bu konuda bir siyasi menfaat düşürmeksizin, şehirlerimizin güçlenmesi konusunda hızlı hareket edebilmenin kayıtsız şartsız birlikte mümkün olabildiğine olan inançla hareket etmesinin, bir devlet adamı, devlet insanı, devletini düşünen yönetici kişiliğine çok uygun olacağını düşünüyorum. Bu manada üzerimize düşen her sorumluluğa, her hususa, her makama koşa koşa gittiğimizin altını çizerek, her zaman böyle bir dayanışmaya da hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Deprem, gerçekten şehirlerin dayanıklılığı, şehirlerdeki yaşamın sürdürülebilirliği açısından, başta İstanbul olarak, Türkiye'miz için çok önemli bir mevzudur. Bu yanıyla şehirlerimize gelen turistlerimizin de güven içinde olmalarını sağlamak, başta bütün şehrin dayanıklılığı ama özellikle turizmde insanlarımızı misafir eden bütün yapıların dayanıklılığı üzerinden büyük bir seferberliği hep beraber yürütmemiz gerektiğinin de altını çizeyim” açıklamasını yaptı.

İŞİMİZ ZORLAŞIYOR!

Konuşmasının devamında iktidarı eleştiren İmamoğlu, “Bu manada Türkiye'mizin son dönemde yaşadığı temel bir sorunun altını çizmek gerekir. Yani bütün yetkilerin merkezde toplanarak, her hususun merkezi idare üzerinden yönetileceği anlayışı ve gayreti, dünyanın hiçbir yerinde sonuç vermediği gibi, ülkemizde de aslında bence işi zorlaştırmaktadır. Yerelde güçlenecek kaslar ama yerel yönetim üzerinden ama onun paydaşı olabilecek farklı idarelerin iş birliği düzeni içerisinde, meselenin daha güçlü ele alınabileceği. Özellikle uzmanlaşması gereken şehirler vardır bazı konularda. Örneğin, turizm denince akla gelen Antalya'sı, Muğla'sı ve bunun gibi diğer şehirlerimizin belli kaslarda daha güçlü hale gelmelerini sağlamanın, bu ve buna benzer krizlerde etkin aktör olabilmelerini, yani bir yangında küçük bir belde belediyesini bile güçlendirip, orada eğer varsa bir turizm destinasyonu ve turizm alanı, o belde belediyesinin kaslarını geliştirmenin bu ülkeye fayda sağlayacağı gerçeği üzerinden, meseleyi ortaya bırakmak değil, meseleyi sahiplendirmek ve yerel yönetimi güçlendirmenin Türkiye'miz açısından ve geleceğimiz açısından çok önemli, karakterli bir demokratik bir gelişme yolunu önümüze açacaktır” dedi.

 

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *